środa, 6 marca 2013

KRUCHE PIEROŻKI Z KONFITURĄ


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 75 g masła
  • 40 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • konfitura
  • białko do smarowania
Wykonanie:
  • wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, 
  • gotowe  zawijamy  w folię spożywczą i wstawiamy  na 30 min do lodówki, 
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 4 mm grubości, szklanką lub foremką wykrawamy kółka, na środek których nakładamy konfiturę  i składamy na pół, jak pierożki, zlepiając dokładnie boki,  
  • ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy białkiem, 
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. około 25 min.


Źródło: http://www.gotujmy.pl/kruche-pierozki-z-marmolada-,przepisy,171793.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz