Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 75 g masła
- 40 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- konfitura
- białko do smarowania
Wykonanie:
- wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto,
- gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki,
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 4 mm grubości, szklanką lub foremką wykrawamy kółka, na środek których nakładamy konfiturę i składamy na pół, jak pierożki, zlepiając dokładnie boki,
- ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy białkiem,
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. około 25 min.
Źródło: http://www.gotujmy.pl/kruche-pierozki-z-marmolada-,przepisy,171793.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz