Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 małe jajko
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- mąkę i masło ucieramy na kruszonkę, następnie dodajemy pozostałe składniki(cukier, sól, jajko, startą skórkę z pomarańczy oraz gałkę muszkatołową) i zagniatamy
- z ciasta formujemy w rulon o średnicy około 5 centymetrów i owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce około3 godzin lub pozostawiamy na noc
- schłodzone ciasto kroimy w plastry o grubości jednego centymetra i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 10-12 minut , uważając żeby za bardzo się nie zrumieniły.
źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/11/Ciasteczka-z-pomarancza-i-galka-muszkatolowa.html
oj to ile tego cukru? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńupa o jedno 100g cukru za dużo, już poprawiam :) pozdrawiam :)
Usuń