czwartek, 7 marca 2013

CIASTECZKA Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ

Składniki: 
  •   250 g mąki pszennej
  •  150 g zimnego masła  
  •  100 g cukru
  •  1 małe jajko
  •  skórka otarta z  dużej pomarańczy
  •  szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie: 
  • mąkę i masło ucieramy na kruszonkę,  następnie dodajemy pozostałe składniki(cukier, sól, jajko, startą skórkę z pomarańczy oraz gałkę muszkatołową) i zagniatamy
  •  z ciasta formujemy w rulon o średnicy około 5 centymetrów i owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce około3 godzin lub  pozostawiamy na noc
  • schłodzone ciasto kroimy w plastry o grubości jednego centymetra i układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC  około 10-12 minut , uważając żeby za bardzo się nie zrumieniły.

źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/11/Ciasteczka-z-pomarancza-i-galka-muszkatolowa.html

2 komentarze:

  1. oj to ile tego cukru? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upa o jedno 100g cukru za dużo, już poprawiam :) pozdrawiam :)

      Usuń