- 150g masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych pierniczków(ciastek korzennych)
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ¾ szklanki mleka (polowe mleka można zastąpić amaretto)
- 2-3 krople aromatu migdałowego
Wypełnienie i dekoracja:
24 łyżeczki dżemu malinowego
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka wody
Wykonanie:
- mieszamy razem suche składniki: mąkę, zmielone pierniczki i migdały, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy,
- ucieramy masło z cukrem na puszysta masę, dodajemy po kolei jajka dobrze miksując po każdym dodaniu,
- do utartej masy dodajemy na zmianę wymieszane suche składniki i mleko z aromatem migdałowym, miksując do połączenia składników,
- gotowe ciasto przekładamy do formy na muffinki lub do tortownicy(wymiar 22-24cm)
- na górę każdej muffinki nakładamy łyżeczkę dżemu malinowego, jeżeli ciasto robimy w tortownicy wtedy robimy wgłębienia łyżeczką na wzór tarczy zegara i do nich nakładamy dżem,
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 25 minut natomiast jeżeli chodzi o ciasto pieczone w tortownicy to pieczenie wychodzi trochę dłużej, ja piekłam do suchego patyczka,
- na ostudzone cisto/muffinki nakładamy ponownie po łyżeczce dżemu, a z cukru i wody przygotowujemy lukier, który przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy obwódki dookoła dżemu i gotowe:) niebo w gębie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz