poniedziałek, 11 marca 2013

RUNEBERGIN TORTTU

Przepis przywędrował do mnie aż z  Finlandii- i tu dziękuję Iwetce :) , ciasto jest przepyszne, łatwe i pięknie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy,  gorąco polecam.

Składniki:
  • 150g masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych pierniczków(ciastek korzennych) 
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ¾ szklanki mleka (polowe mleka można zastąpić amaretto)
  • 2-3 krople aromatu migdałowego 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wypełnienie i dekoracja:
24 łyżeczki dżemu malinowego
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka wody
Wykonanie:
  • mieszamy razem suche składniki: mąkę, zmielone pierniczki i migdały, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, 
  • ucieramy masło z cukrem na puszysta masę,  dodajemy po kolei jajka dobrze miksując po każdym dodaniu,
  • do utartej masy dodajemy na zmianę wymieszane suche składniki i mleko z aromatem migdałowym, miksując do połączenia składników,
  • gotowe ciasto przekładamy do formy na muffinki lub do tortownicy(wymiar 22-24cm) 
  • na górę każdej muffinki nakładamy łyżeczkę dżemu malinowego, jeżeli ciasto robimy w tortownicy wtedy  robimy wgłębienia łyżeczką na wzór tarczy zegara i do nich nakładamy dżem,
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 25 minut  natomiast jeżeli chodzi o ciasto pieczone w tortownicy to pieczenie wychodzi trochę dłużej, ja piekłam do suchego patyczka,
  •  na ostudzone cisto/muffinki  nakładamy ponownie po łyżeczce dżemu,  a z cukru i wody przygotowujemy  lukier,  który przekładamy do rękawa cukierniczego i  rysujemy obwódki dookoła dżemu i gotowe:) niebo w gębie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz