czwartek, 13 czerwca 2013

KRUCHE CIASTECZKA NA GOTOWANYCH ŻÓŁTKACH

Ciasteczka ciekawe, kruche, mocno cytrynowe z migdałową chrupiącą górą, przyznam że wcześniej nigdy tego typu ciasteczek nie jadłam ale mam w zanadrzu jeszcze parę przepisów na  tego typu ciasteczka z użyciem gotowanych żółtek więc jak będę miała porównanie wtedy napiszę coś więcej .Polecam :)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 żółtko surowe (białko zostawić do posmarowania ciastek)
  • skórka otarta z ½  cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • płatki migdałowe do posypanie 
Wykonanie:
  • masło ucieramy z przeciśniętymi przez sitko ugotowanymi żółtkami,
  • następne dodajemy surowe żółtko, skórkę z cytryny ,sok cytrynowy oraz  cukier puder i wszystko miksujemy  na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto które schładzamy w lodówce przez 60 minut
  • schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka, 
  • każde ciasteczko smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi, 
  • pieczemy około 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC


Źródło:http://dolcevitaczylislodkiezycie.blogspot.com/2013/03/delikatne-kruche-ciastka-na-gotowanych.html

1 komentarz: