Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 1 żółtko surowe (białko zostawić do posmarowania ciastek)
- skórka otarta z ½ cytryny
- sok z 1 cytryny
- płatki migdałowe do
posypanie
- masło ucieramy z przeciśniętymi przez sitko ugotowanymi żółtkami,
- następne dodajemy surowe żółtko, skórkę z cytryny ,sok cytrynowy oraz cukier puder i wszystko miksujemy na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto które schładzamy w lodówce przez 60 minut
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka,
- każde ciasteczko smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi,
- pieczemy około 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Źródło:http://dolcevitaczylislodkiezycie.blogspot.com/2013/03/delikatne-kruche-ciastka-na-gotowanych.html
wyglądają super
OdpowiedzUsuń