Składniki (+/-45szt) :
- 30 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag mielonych orzechów ( użyłam laskowe)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 20 dag masła
- 3 żółtka
Wykonanie:
- wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, mielone orzechy, cukier waniliowy, masło i żółtka wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto z którego następnie formujemy niewielkie rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C około 10 minut aż lekko się zarumienią
- gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Nie schładzamy ciasta przed formowaniem rogalików ?
OdpowiedzUsuńteż się zdziwiłam ale bezproblemowo wyszły bez schłodzenia, taki przepis dostałam.
UsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuńzrobiłam. teściowa robi podobne, które cichaczem wyjadam (...) i zawsze chciałam spróbować sama upiec żeby bezkarnie wyżerać ;)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam na jaką grubość uformować i trochę zrobiłam cieńszych, a trochę grubszych.
piekłam ponad 10 minut, bo mam kiepski piekarnik i nie chciały się tak ładnie podrumienić jak na zdjęciach. te grubsze spoko, a te cieńsze oczywiście się przypiekły. o jejku jaka strata - trzeba będzie je zjeść żeby nikt nie widział HAHAHA
dziękuję za inspirację!
Bardzo się cieszę, że rogaliki smakowały :) a ich grubości i stopień wypieczenia to kwestia wyczucia i wprawy :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńTe rogaliki są popularne w Niemczech i nazywa się je waniliowe rogaliki.Są pieczone w czasie adwentu w dwóch wersjach z orzechami lub bez.Mam identyczny niemiecki przepis i właśnie upiekłam dzisiaj te bez orzechów. Pachnie w całym domu.....
OdpowiedzUsuń