poniedziałek, 28 grudnia 2015

KRUCHE ROGALIKI ORZECHOWE



                            
Składniki (+/-45szt) :
  •  30 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag mielonych orzechów ( użyłam laskowe)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
Wykonanie:
  • wszystkie składniki  czyli mąkę, cukier puder, mielone orzechy, cukier waniliowy, masło i żółtka wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto z którego następnie formujemy niewielkie rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C około 10 minut aż lekko się zarumienią
  • gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.





Źródło:  Z zeszytu Pani Ani :) dziękuję :)

3 komentarze:

  1. Nie schładzamy ciasta przed formowaniem rogalików ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się zdziwiłam ale bezproblemowo wyszły bez schłodzenia, taki przepis dostałam.

      Usuń