Składniki:
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki pełnego mleka
- ½ szklanki cukru
- 2 laski wanilii
Panierka:
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 szklanka drobnej bułki tartej
Dodatkowo do
obtoczenia gotowych kwadracików budyniowych:
- olej do smażenia
- cukier puder wymieszany z cynamonem
Wykonanie:
- Do rondla dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz szklankę mleka i dokładnie rozrabiamy, aż wszystko się połączy,
- dodajemy pozostałe 2 szklanki mleka, cukier i ziarenka z 2 lasek wanilii , wszystko zagotowujemy, cały czas mieszając, od chwili zagotowania, gotujemy jeszcze 1 - 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego mlecznego budyniu
- ugotowany , gorący budyń przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia w kształcie kwadratu czy koła o bokach/średnicy nie większych niż 21cm, wysmarowanego cienką warstwą oleju ,
- budyń wyrównujemy i przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała budyniu, zapobiegnie to powstaniu kożucha, odstawiamy do przestudzenia, a następnie schładzamy w lodówce najlepiej przez noc,
- kolejnego dnia naczynie z budyniem przejeżdżamy wzdłuż ścianek ostrym i cienkim nożem,
- odwracamy naczynie i przekładamy cały budyń na duży talerz lub deskę do krojenia i kroimy w kwadraty, o boku około 2 cm,
- każdy budyniowy kwadracik obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na oleju (oleju powinno być 0,6-1cm wysokości patelni)tak aby były dokładnie wysmażone z oby stron na brązowo,
- gotowe odsączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem,
- deser można podawać zarówno na ciepło jaki i zimno . Smacznego:)
źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/leche-frita-smazone-mleko---deser-hiszpanski
Dla mnie to przepis nowość, nie spotkałam się jeszcze z takim smażeniem :) bardzo pomysłowe i jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie! :) Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńdeser bardzo ciekawy i choćby dlatego warto go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie :) cieszę się, że zdjęcia się podobają :)
OdpowiedzUsuństrasznie jestem ciekawa, jak to smakuje już po usmażeniu!
OdpowiedzUsuńtroszke przerażający ten przepis.. hehe ale postaram sie miec odwagę sprobować zrobić :p
OdpowiedzUsuńjaki to ma smak?
OdpowiedzUsuńhmm coś jak hmm grysik z nutą wanilii
UsuńTo jest pyszne! O ile się uda zrobić żeby się nie rozpadło to wychodzi rewelacyjne. Ja robiłam kilka razy i szczerze mówiąc raz udało mi się zrobić pyszniutkie.
OdpowiedzUsuńA teraz wpadłam na pomysł, żeby wlać budyń do foremek silikonowych do czekoladek to może nie trzeba będzie się bawić w krojenie tylko prosto w panierkę. Jak się uda to dam znać.
o to jestem ciekawa jak się patent z foremkami sprawdzi :) Czekam na efekty :) pozdrawiam
Usuń