Składniki:
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę,
- pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka jedno po drugim ciągle ubijając,
- pod koniec wsypujemy wymieszane obie mąki i delikatnie mieszamy
- dno tortownicy o średnicy 21 -22 cm wykładamy papierem do pieczenia, (boków formy niczym nie smarujemy)
- wykładamy ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka)
- gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 60 cm zrzucamy go (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika, aż do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na trzy części.
Do
nasączenia blatów:
- 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
- 80 ml likieru kawowego
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g drobnego cukru
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier, następnie serek mascarpone i wszystko razem mieszamy
- 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach lub gotowych płatków czekoladowych
Wykonanie:
- jeden z blatów biszkoptu kładziemy na tortownicy, nasączamy go 1/3 mieszanki kawy i likieru, wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków czekoladowych ,dokładnie to samo robimy z kolejnymi blatami biszkoptu, tort kończymy rozsmarowując pozostały krem po całej powierzchni tortu ( góra i boki), wierzch posypujemy wiórkami czekolady ,schładzamy w lodówce przez minimum 3 godzin.
Źródło : http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-tiramisu
Zamówiłam sobie z ulubionej cukierni tort na imieniny właśnie o takim smaku. Myślę, że będzie wyborny i goście będą zachwyceni. Ja jestem takim łasuchem jeśli chodzi o słodkie. Czasami nie mogę się opanować.
OdpowiedzUsuń