poniedziałek, 4 marca 2013

MURZYNEK BABCI GERDY

Murzynek to ciasto które było pieczone prze moją Babcię Gerdę  na specjalne okazję. Mocno kakaowe i nieziemsko pyszne. Dla mnie to niezaprzeczalny smak dzieciństwa :)

Składniki:
  • 2 szklani cukru
  •  ¾ szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny/masła
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli 
Wykonanie:
  • cukier,cukier waniliowy, mleko,margarynę/masło  i kakao ,rozpuszczamy w garnku cały czas mieszając około 10 minut
  •  z powstałej masy odlewamy około ½ szklanki na polewę gotowego ciasta
  • do ostudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i żółtka
  • na koniec dodajemy  białka ubite na sztywno i wszystko delikatnie łączymy
  • ciasto wykładamy do natłuszczonej  lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki czy  dużej keksówki  i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C jakieś 50 minut do tak zwanego suchego patyczka
  • gotowe ciasto polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz