Składniki:
- 2 szklani cukru
- ¾ szklanki mleka
- 1 kostka margaryny/masła
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3-4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
- cukier,cukier waniliowy, mleko,margarynę/masło i kakao ,rozpuszczamy w garnku cały czas mieszając około 10 minut
- z powstałej masy odlewamy około ½ szklanki na polewę gotowego ciasta
- do ostudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i żółtka
- na koniec dodajemy białka ubite na sztywno i wszystko delikatnie łączymy
- ciasto wykładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki czy dużej keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C jakieś 50 minut do tak zwanego suchego patyczka
- gotowe ciasto polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz