Koło tego ciasta nie można przejść obojętnie . Delikatny , wilgotny biszkopt, pyszna warstwa serowa, aromatyczna jabłka pachnące cynamonem ,a to wszystko zwieńczone bitą śmietaną , czy coś więcej mam pisać aby Was zachęcić do jego upieczenia ;) Gorąco polecam :)
Biszkopt:- 3 jajka
- ⅔ szklanki cukru pudru
- ⅔ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 650 g sera twarogowego na serniki
- 3 jajka
- 2 duże łyżki gęstej śmietany 18%
- ¾ szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 kg słodkich jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka brzbrzoskwiniowa
- cukier do smaku
- 400 ml kremówki (36%)
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Biszkopt:
- jajka miksujemy z cukrem tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta,
- do masy dodajemy wymieszaną z proszkiem i kakao mąkę oraz olej i wszystko miksujemy do chwili połączenia składników,
- na dno tortownicy (średnica 26cm) wykładamy papier do pieczenia,
- biszkopt pieczemy 15 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Masa serowa:
- kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy masę serową,
- wszystkie składniki (ser, jajka, śmietanę, cukier i budyń) miksujemy około15-20 sekund, tylko do chwili połączenia się składników, nie dłużej,
- na upieczony spód biszkoptu wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika,
- pieczemy 35-40 minut w 160 ºC,
- ważne: pierwsze 20 minut pieczemy bez przykrycia po tym czasie sernik przykrywamy folią aluminiową oraz włączamy opcję górnej grzałki, upieczone ciasto odstawiamy żeby przestygło
Masa jabłkowa:
- kiedy ciasto stygnie, zabieramy się za warstwę jabłkową,
- jabłka kroimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i odciskamy sok,
- przekładamy je do garnka i prażymy ,aż zgęstnieją, pod koniec dodajemy cynamon i cukier według uznania,
- gdy garnek z uprażonymi jabłkami zdejmiemy z gazu od razu dodajemy do nich galaretkę brzoskwiniową(w proszku) i mieszamy, aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia
Przestudzoną masę jabłkową wykładamy na warstwę serową , cisto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, podajemy z bitą śmietaną ale oczywiście nie jest to konieczne choć …:)
Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/01/Sernik-szarlotkowy.html
Bardzo nam się podoba ! :) Pyszności :P
OdpowiedzUsuńu mnie w domu robi się podobne ciasto - tylko te warstwy przełożone są kruchym ciastem :) taka wersja chyba nawet bardziej mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńobstawiam, że jak spróbujesz tej wersji to zdecydowanie zostaniesz już przy niej :)
UsuńMiło mi, ze przepis przypadł Ci do gustu, a serniczek smakował :)
OdpowiedzUsuńoj przypadł:) zresztą nie wiem czy sobie przypominasz ale jestem tą Kasia z fb którą udalo Ci się przekonać w tamym roku do upiecznia sernika i teraz jak widzisz działam dalej i rozwijam skrzydła ;) he he jeszcze raz wielkie dzięki :)
UsuńKasiu jaka miła niespodzianka :) W takim razie trzymam kciuki mocno kibicuję :)
UsuńNaprawdę świetne połączenie! Pycha:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, pycha! :)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze takiego ciasta, a wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńoj dam głowę,że nie pożałujecie :) zresztą czekam na Wasze opinie po upieczeniu serniko-szarlotki, gorąco pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie. Napisała Pani że po 20 minutach zmieniamy opcję na górną grzałkę w piekarniku. A wcześniej jaką opcję piekarnika wypieramy?
OdpowiedzUsuń