wtorek, 16 kwietnia 2013

SERNIK SZARLOTKOWY

Koło tego  ciasta  nie można przejść obojętnie . Delikatny , wilgotny biszkopt, pyszna warstwa serowa, aromatyczna jabłka pachnące cynamonem ,a to wszystko zwieńczone bitą śmietaną , czy coś więcej mam pisać aby Was zachęcić do jego upieczenia ;) Gorąco polecam :)   
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • ⅔ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Masa serowa:
    • 650 g sera twarogowego na serniki
    • 3 jajka
    • 2 duże łyżki gęstej śmietany 18%
    •  ¾ szklanki cukru
    •  1 budyń waniliowy
     Masa jabłkowa: 
    • 1,5 kg słodkich jabłek
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 galaretka brzbrzoskwiniowa
    •  cukier do smaku
     Dodatkowo:  
    • 400 ml kremówki (36%)
    • 1 łyżka cukru pudru

    Wykonanie:
    Biszkopt:
    • jajka miksujemy z cukrem tak długo, aż masa będzie jasna i puszysta, 
    • do masy dodajemy wymieszaną z proszkiem i kakao mąkę oraz olej i wszystko miksujemy do chwili połączenia składników,  
    • na dno tortownicy (średnica 26cm) wykładamy papier do pieczenia, 
    • biszkopt pieczemy 15 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180ºC
    Masa serowa:
    • kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy masę serową, 
    • wszystkie składniki (ser, jajka, śmietanę, cukier i budyń) miksujemy około15-20 sekund, tylko do  chwili połączenia się składników, nie dłużej, 
    • na upieczony spód biszkoptu wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika, 
    • pieczemy 35-40 minut w 160 ºC,  
    • ważne:  pierwsze 20 minut pieczemy bez przykrycia po tym czasie sernik przykrywamy folią aluminiową oraz włączamy opcję górnej grzałki, upieczone ciasto odstawiamy żeby przestygło
    Masa jabłkowa:
    • kiedy ciasto stygnie, zabieramy się za warstwę jabłkową, 
    • jabłka kroimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę i  odciskamy sok, 
    • przekładamy je do garnka i prażymy ,aż zgęstnieją, pod koniec dodajemy cynamon i cukier według uznania, 
    • gdy garnek  z uprażonymi jabłkami zdejmiemy z gazu od razu dodajemy do nich galaretkę brzoskwiniową(w proszku) i mieszamy, aż  się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia
    Przestudzoną masę jabłkową wykładamy na warstwę serową , cisto wstawiamy do lodówki  najlepiej na noc,  podajemy z bitą śmietaną ale oczywiście nie jest to konieczne choć …:)


    Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/01/Sernik-szarlotkowy.html

    11 komentarzy:

    1. Bardzo nam się podoba ! :) Pyszności :P

      OdpowiedzUsuń
    2. u mnie w domu robi się podobne ciasto - tylko te warstwy przełożone są kruchym ciastem :) taka wersja chyba nawet bardziej mi się podoba :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. obstawiam, że jak spróbujesz tej wersji to zdecydowanie zostaniesz już przy niej :)

        Usuń
    3. Miło mi, ze przepis przypadł Ci do gustu, a serniczek smakował :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. oj przypadł:) zresztą nie wiem czy sobie przypominasz ale jestem tą Kasia z fb którą udalo Ci się przekonać w tamym roku do upiecznia sernika i teraz jak widzisz działam dalej i rozwijam skrzydła ;) he he jeszcze raz wielkie dzięki :)

        Usuń
      2. Kasiu jaka miła niespodzianka :) W takim razie trzymam kciuki mocno kibicuję :)

        Usuń
    4. Naprawdę świetne połączenie! Pycha:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Wygląda obłędnie, pycha! :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Nie piekłam jeszcze takiego ciasta, a wygląda kusząco:)

      OdpowiedzUsuń
    7. oj dam głowę,że nie pożałujecie :) zresztą czekam na Wasze opinie po upieczeniu serniko-szarlotki, gorąco pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    8. Witam, mam pytanie. Napisała Pani że po 20 minutach zmieniamy opcję na górną grzałkę w piekarniku. A wcześniej jaką opcję piekarnika wypieramy?

      OdpowiedzUsuń