czwartek, 18 kwietnia 2013

SZYBKI MAKOWIEC

Została mi po świętach puszka maku  która natknęła mnie  do upieczenia tego świetnego i szybkiego makowca oraz sprawdzenie  przepisu który od wieków czekał na wypróbowanie, gorąco polecam :)

 Składniki:
  • 1 puszka gotowego maku
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki bakalii
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich/płatków migdałowych
  • 1-2 krople olejku migdałowego
Wykonanie:
  • żółtka oddzielamy od białek, do maku dodajemy żółtka, bakalie oraz proszek do pieczenia,
  • w drugim naczyniu białka ubijamy z cukrem  pudrem  na sztywno , na  koniec delikatnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy,
  • połowę masy białkowej dodajemy do masy makowej drugą część masy mieszamy z mielonymi orzechami, 
  • do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę makową, a na nią masę białkowo orzechową, 
  • pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC 

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. mamałyga rozwala sie i nie wyglada jak na zdjeciu a zrobilam tak jak w przepisie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, że makowiec Ci nie wyszedł ja nie miałam nigdy z nim problemu. Prawdopodobnie mak który został przez Ciebie użyty był zbyt luźny ( wodnisty ) stąd ten problem, pozdrawiam

      Usuń
  3. upieklam przed godzina i jest PYSZNE!!!!!! Polecam sedecznie i dzieki za przepis :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się ciszę że makowiec smakuje :) też go bardzo lubię :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. wlasnie upieklam - pierwszy raz, jeszcze nie probowalam, ale z tego co widze, to gora sie przypalila, jak to robisz, ze u Ciebie sie nie przypala? pieklam w 200ºC.Po 20 min gora juz byla bardzo brazowa. Prosze o porade. Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najbezpieczniej jak już widzisz ,że ciasto nabiera zbyt mocno koloru, a piec musi się jeszcze długo polecam przykryć je folią aluminiową , zawsze działa , a jakieś pięć minut przed końcem ściągam ją z ciasta żeby jeszcze delikatnie się zarumieniło, staraj się tak dać folię aby nie dotykała ciasta , lekko ją wybrzusz. Co do olejku to dodaj go do maku. Mam nadzieję, że pomogła gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dziekuje slicznie za odpowiedz :) nie mialam folii, bo jak na zlosc skonczyla mi sie tego samego dnia, wiec przykrylam papierem do pieczenia. Pewnie niewiele to dalo, ale zawsze :) ktos inny doradzil mi, zebym najpierw podpiekla ciasto i na ok 20 minut przed koncem, wylala mase bialkowa - co o tym myslisz? Zaliczam sie do grupy ludzi, ktora piecze ciasta od wielkiego dzwona, wiec kazda rada jest mile widziana :) a tak na marginesie - makowiec w smaku wyszedl super! Karola

      Usuń
    3. dziekuje slicznie za odpowiedz :) jak na zlosc, akurat tego dnia zuzylam folie do czegos innego, wiec przykrylam papierem do pieczenia. Pewnie niewiele to dalo, ale zawsze :) ktos inny doradzil mi, zebym podpiekla ciasto i na 20 minut przed koncem, wylala mase bialkowa - co o tym myslisz? naleze do grupy ludzi, ktora piecze ciasta od wielkeigo dzwona, wiec kazda porada jest mile widziana. A tak na marginesie, to makowiec w smaku wyszedl super! Pozdrawiam. Karola

      Usuń
  5. acha, jeszcze jedno - kiedy i do czego dodajemy olejek migdalowy?

    OdpowiedzUsuń