Składniki:
- 150 g białej czekolady, połamanej
- 80 g masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki posiekanych obranych migdałów
- 50 g czekolady białej, posiekanej
- masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej,
- w osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz jajka, wanilię i ciepłą czekoladę,
- całość miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy migdały i posiekaną białą czekoladę,
- ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia niewielkiej formy (15x28cm),
- pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC
źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/brownies-z-biala-czekolada-i-migdalami-blondies
Oj to prawda, że na jednym kawałku nie da się poprzestać ;)
OdpowiedzUsuńot taki mały minus tego ciacha ;)
Usuńzbyt ryzykowne jak dla mnie, zjadłabym całe :(
OdpowiedzUsuńhe he skąd ja to znam ;) ale i tak polecam :)
UsuńO takiego brownie jeszcze nie widziałam, a biała czekolada to moja mała słabość ;) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i gorąco polecam, domownicy i znajomi byli zachwyceni :)
UsuńTo takie blondie chyba :D Pysznie wygląda, chociaż nie lubię czekolady to z dwojga złego wybiorę właśnie białą !
OdpowiedzUsuńdokładnie to blondi :)
UsuńMmm, wygląda wspaniale, uwielbiam blondynki :)
OdpowiedzUsuńpo upieczeniu tej ja już też ;)
Usuń