- 80g margaryny
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 100 g rodzynek
- 120g gram cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1łyżka wody
- rodzynki wkładamy do garnuszka z wcześniej zaparzoną mocną herbatą i gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia,
- margarynę ucieramy z cukrem,dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem, soda i sola, następnie do ciasta wlewamy stopniowo zimną herbatę, na koniec dodajemy rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy,
- ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC,
- gotowe zimne ciasto lukrujemy, ja tym razem tego nie zrobiłam i szkoda bo dzięki cytrynowemu lukrowi ciasto zdecydowanie zyskuje na smaku :) gorąco polecam :)
Źródło: broszura „Twoja złota kolekcja”
Przepysznie sie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPysznie wygląda :) Jaką herbatę najlepiej polecasz ? I czy można zastąpić rodzynki orzechami,nie będą za ciężkie ?
OdpowiedzUsuńpolecam herbatę typu lipton bo jest mocna i esencjonalna ale można też zaparzyć słabszą np sagę tylko ,że lepiej wtedy zaparzyć np 3 torebki. Orzechów jeszcze nie dodawałam ale wydaje mi się, że można je śmiało dodać. A co do rodzynek to jak ich nie lubisz to i tak ugotuj je z herbatą ale nie dodawaj ich do ciasta bo chodzi tu o rodzynkowo-hebraciany wywar który powstanie i on nadaje tonu babce, gorąco pozdrawiam , Kasia
UsuńFajnie, bo można nadać różny smak różnymi herbatami :)
OdpowiedzUsuńhmm ciekawe jeszcze nie próbowałam piec tej babki z innymi herbatami ale kto wie może z czystej ciekawości kiedyś przetestuję choć właśnie to ciemna herbata nadaje jej swoistego charakteru i herbacianego koloru:)pozdrawiam :)
Usuńzrobiam, bardzo dobre :D dałam żurawiny zamiast rodzynek, polecam
OdpowiedzUsuńcieszę się, że babka smakowała :) a jest naprawdę pyszna :) gorąco pozdrawiam
Usuń