Składniki:
na ciasto:
- 75g masła
- szklanka mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 1 żółtko
- 200g suszonych, niezbyt twardych fig
- 3 łyżki płynnego miodu
- wszystkie składniki zagniatamy tylko do połączenia składników,
- formujemy kulę i schładzamy w lodówce około 60 minut,
- figi kroimy, usuwamy ogonki i miksujemy je w blenderze z miodem na mocno klejącą masę,
- zimne ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, następnie przekrawamy go wzdłuż na pół(tak aby powstały dwa podłużne prostokąty),
- obie części smarujemy figowo-miodowym nadzieniem,
- tak przygotowane ciasto składamy do środka tzn. każdy z prostokątów zakładamy do środka jak książkę, tak żeby lewa część skrzydła ciasta nachodziła na prawą, delikatnie dociskamy łączenia aby się wszystko łanie skleiło i odwracamy złączeniem do dołu,
- gotowe wałeczki kroimy w poprzek na kwadraty,
- ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2013/05/Ciasteczka-kruche-z-figowym-nadzieniem.html
Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi więc pewnie zakochałabym się w tych ciasteczkach :)
OdpowiedzUsuńChorwacja... I najpiękniejsze wakacje mojego życia... Aż mi się smutno zrobiło :<<< nie jadłam co prawda tam takich ciasteczek, ale już czuję, że muszą być pyszne. Uwielbiam figi ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńciasteczka są genialne a dzięki figą odrobina Chorwacji zagości w Waszych domach , pozdrawiam :) i dziękuję :)
UsuńPysznie nadziane! Uwielbiam figowe nadzienia w bułeczkach! Pyszności!
OdpowiedzUsuńoj tak, wszystko z figami jest pyszne :)
Usuń