środa, 26 czerwca 2013

CZARNO BIAŁE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Ciasteczka są pyszne, mega czekoladowe, miękkie, cudnie pachną czekoladą i pięknie  się prezentują  przez  czekoladową glazurę i wzorki  z białej czekolady, świetny pomysł na słodki prezent :)
Składniki:
  • 125g miękkiego masła
  • 225g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej/mlecznej czekolady
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
Wykonanie:

  • masło ucieramy z cukrem, aż powstanie lekki krem,
  • dodajemy rozbełtane jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy
  • do masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia , sodę oraz sól i szybko zagniatamy ciasto,
  • gotowe ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki
  • schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wykrawamy kółka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciastka pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • upieczone ciastka , zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia
  • ciasteczka dekorujemy glazurą czekoladową* oraz roztopioną białą czekoladą którą przekładamy do woreczka cukierniczego lub papierowego rożka który sami zrobimy tak naprawdę jak udekorujemy ciasteczka zależy już tylko od naszej wyobraźni

*glazure czekoladową robimy roztapiając w kąpieli wodnej gorzką /mleczną czekoladę z 1 łyżeczka oleju słonecznikowego


Źródło: Książka Annie Rigg " Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów"

10 komentarzy: