czwartek, 27 czerwca 2013

BABECZKI Z AGRESTEM I BEZĄ

Babeczki są rewelacyjne, idealne na każdą okazję , pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują, pyszne ciasto, kwaskowy agrest i chrupiąca beza, dla mnie babeczkowy rarytas, gorąco polecam :)
Składniki:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 20 dag
 Na bezę:
  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/budyń waniliowy w proszku
Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

 Wykonanie:
  • masło ucieramy na gładką białą masę , dodajemy cukier i dalej ucieramy,
  • następnie dodajemy jako i kontynuujemy ucieranie , 
  •  na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem i wszystko dokładnie mieszamy(ciasto jest gęste i nie ma go za dużo więc umiejętnie polecam rozłożenie je do 12 papilotek bo tyle babeczek wychodzi z podanych składników)
  • w każdej papilotce z ciastem, układamy po 3-4 szt. agrestu, nie więcej
  • teraz czas na bezę : białka ubijamy na sztywno , partiami dodajemy cukier, a na sam koniec sok z cytryny oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego i dokładnie wszystko miksujemy,
  •  gotową pianę bezową wykładamy do każdej papilotki, starając się aby piana nie dotykała ścianek papilotek  bo ciasto rosnąc wypchnie bezę do góry,
  • pieczemy  około 30 minut w piekarniku nagrzanym do  160ºC.



Źródło : http://www.mojewypieki.com/przepis/slodko---kwasne-babeczki-z-agrestem-i-beza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz