Lżejsza
forma tradycyjnego marmurka który jest niskotłuszowy i dodatkowo jest z
otrębami czyli robimy dobrą przysługę naszym jelitom które będą za to nam
bardzo wdzięczne :) . Dla tych którzy nie wiedza otręby działają jak mała
szczoteczka wymiatając z naszych jelit wszelkie złogi, a dodatkowo są cennym
źródłem błonnika, gorąco polecam :)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru brązowego*
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml mleka
- 3 średnie jaja
- 10 g odtłuszczonego kakao
- 15 g otrębów pszennych/orkiszowych
Wykonanie:
- do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, olej, ekstrakt wanilii i jogurt i wszystko mieszamy,
- następnie dodajemy ¾ porcji mleka (150ml), całość miksujemy i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując , aż uzyskamy jednolitą masę,
- ciasto dzielimy na dwie części , do jednej z części ciasta dodajemy otręby, kakao i resztę mleka
- miksujemy do połączenia składników,
- niewielką foremkę ( 26x20cm) wykładamy papierem do pieczenia, a do niego ciasto na przemiennie jasne ciemne, jasne ciemne ,(żeby kolory ładnie się nam połączyły polecam przez środek przejechać nożem)
- pieczemy 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do suchego patyczka.
*jak ktoś woli słodsze wypieki zdecydowanie musi dodać
więcej cukru bo te ciasto nie należy do zbyt słodkich
Inspiracja : http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/03/marmurek-light-na-swieta.html
Hej ;) Chciałabym wypróbować Twój kolejny przepis(bo wiem,że na pewno mi się uda) , tylko nie wiem jaka blaszka by była najlepsza, możesz podać wymiary swojej blaszki? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aga
już podaję , użyłam małej formy 26x20 cm, mam nadzieję, że kolejne ciacho będzie Ci smakowało :) gorąco pozdrawiam Kasia
Usuń