Składniki:
- 6 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g pokrojonych truskawek
- 3 łodygi pokrojonego rabarbaru
- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając
- do ubitej piany dodajemy po kolei żółtka cały czas miksująca, a następnie wlewamy olej
- na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy
- ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
- na wierzchu ciasta układamy truskawki i rabarbar
- pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC
- jeżeli ktoś ma ochotę to można ciasto posypać cukrem pudrem
Źródło:http://www.amuamu.eu/amu/lekkie-ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz