niedziela, 30 czerwca 2013

RABARBAROWE(OWOCOWE) CIASTO EWELI

Ideał ciasta z owocami, obojętnie jakich owoców użyjecie cisto zawsze wychodzi i jest pyszne, tym razem wersja z rabarbarem. Gwarantuję, że zachwyci najwybredniejsze gusta, bo sekret ciasta tkwi w jego prostocie, gorąco polecam i buziaki dla Eweli od której mam ten cudny przepis :*

 
Składniki:
  • 1  szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki oleju
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • cynamon do posypania
  • rabarbar ilość według uznania
 Kruszonka składniki:
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾  szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka  ziarenek wanilii
  • ½ kostki  zimnego masła
  Wykonanie:
  • jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel,
  • do masy dodajemy maślankę, olej  i mieszamy
  • wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem z wanilią i wszystko miksujemy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia , wykładam owoce w tym przypadku rabarbar i posypujemy cynamonem
  • wierzch ciasta przykrywamy  kruszonką*
  • ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
 *kruszonkę robimy zagniatając wszystkie składniki,  następnie rwiemy ciasto w palcach na drobne kawałeczki  i kładziemy na ciasto




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz