Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- ½ szklanki oleju
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli
- cynamon do posypania
- rabarbar ilość według uznania
Kruszonka składniki:
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ziarenek wanilii
- ½ kostki zimnego masła
- jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel,
- do masy dodajemy maślankę, olej i mieszamy
- wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem z wanilią i wszystko miksujemy
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia , wykładam owoce w tym przypadku rabarbar i posypujemy cynamonem
- wierzch ciasta przykrywamy kruszonką*
- ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz