czwartek, 27 czerwca 2013

BRAZYLIJSKIE CIASTO BANANOWE

Dla mnie jest to ideał ciasta bananowego, pięknie wyrosło, cudnie pachnie , w dodatku pełno w nim orzechów i czekolady, szybkie w przygotowaniu no po prostu ideał ciasta bananowego :)

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 75g kefiru
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 75g mlecznej czekolady
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 75g orzechów nerkowców
Wykonanie:
  • wszystkie składniki suche  tj. mąkę, sodę, cukier, cukier z wanilią mieszamy,
  • następnie dodajemy  miękkie masło,  jajka, kefir, rozgniecione banany i wszystko miksujemy ,
  • na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy,
  • ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
  • lekko przestudzone ciasto polewamy roztopioną czekoladą mleczną i posypujemy orzechami :)


Źródło: //kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata

15 komentarzy:

  1. Ale super ciasto,a mnie z bananami zakalce wychodzą,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety banany lubią zakalce ale te ciasto pozytywnie mnie zaskoczyło, warto więc spróbować może to właśnie jest ten właściwy przepis na ciasto bananowe :) pozdrawiam Katharos/Kasia

      Usuń
  2. cudowne zdjęcia - jakość pierwszej klasy.
    ciasta z bananami pyszne. ale od jakiegoś czasu nie mam do nich ręki.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) staram się jak mogę żeby zdjęcia przedstawiały jak najlepiej to co upiekę :) a ciacho spokojnie nie teraz to przy najbliższej okazji zawsze można upiec :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. dosc interesujacy przepis, szczegolnie, ze w Brazylii nie istnieje kefir

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drogi Anonimie , a czy też się czepiasz fasolki po bretońsku, ryby po grecku czy pierogów ruskich? Ciasto brazylijskie bo orzechy brazylijskie, bo banany bo pyszne i czekoladowe, a po drugie jak nie mają kefiru to mają jogurt, śmietanę itp, pozdrawiam i polecam :)

      Usuń
  4. w takim razie będę musiała skorzystać z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcie w przekroju wyraża wszystko. :D
    A do Anonima - miło jest komentować pod takim wiele mówiącym nickiem. Kefir istnieje tak samo na całym świecie, co najwyżej nie wszędzie można go dostać. A nazwa pewnie jest nawiązaniem do składników - banany, orzechy, czekolada..Nie rozumiem, po co ta złośliwość. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne ciasto i te orzechy jeszcze do tego... mmm, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja mam przepis z kwaśnym mlekiem, ale nigdy go nie mam i dodaję kefir, maślankę albo jogurt naturalny - zależy co mam w domu
    pozdrawiam, MmM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie też tak robię każdy z tych zamienników jest ok :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń