- 60 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 30 g mąki
- 200 g suszonych śliwek
- 4 łyżki rumu
- 750 g twarogu sernikowego
- 80 g miękkiego masła
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 230 g cukru
- 4 duże jajka
- zaczynamy od pokrojenia śliwek i zalania ich rumem po czym odstawiamy je na 30 minut co jakiś czas mieszając tak aby śliwki wpiły jak największą ilość rumu,
- czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej,
- do roztopionej i lekko przestudzonej czekoladowo-maślanej masy dodajemy cukier, sól, jajko i dokładnie wszystko mieszamy, aż cukier nam się ładnie rozpuści ,
- na koniec dodajemy mąkę i wszystko dokładnie miksujemy,
- ciasto przekładamy do tortownicy (20-21cm) której dno wykładamy papierem do pieczenia, boki papieru wypuszczamy poza obręcz tortownicy,
- brownie podpiekamy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, po tym czasie wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę do 170 ºC,
- na podpieczony spód wykładamy śliwki, a na nie wylewamy ostrożnie masę serową*
- całość pieczemy 30 minut w 170 ºC ,a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 ºC i pieczemy jeszcze 50 minut
- wystudzony sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc,
- następnie posypujemy go ciemnym kakao i gotowe :) zaczynamy bajkę:)
Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Sernik-ze-sliwkami-w-rumie-na-spodzie-brownie.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz