Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- ⅓ szklanki naturalnego jogurtu
- ¼ szklanki oleju
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 2 średniej wielkości marchewki
Wykonanie:
- zaczynamy od starcia marchewek na tarce o drobnych oczkach,
- następnie w jednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon,
- w drugim mieszamy: jogurt, olej ,jajka oraz cukier,
- do suchych składników dodajemy marchewkę oraz mokre składniki, mieszamy tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste),
- przekładamy je np. do małej keksówki (12x25) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka około 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Źródło:http://www.malacukierenka.pl/latwe-ciasto-jogurtowe-z-marchewka.html
Bardzo smacznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńoj tak :) polecam :)
Usuńto ciacho jest świetne i chyba je zrobię ;) nie na pewno je zrobię ! pychotka ;)
OdpowiedzUsuńto trzymam za słowo :)
UsuńDziś je upiekłem z półtorej porcji na dwie małe keksówki. Wyszło bardzo smaczne :-) Niemal identyczny smak jak oryginalnego amerykańskiego ciasta marchewkowego... Jedynie tyle, że bez orzechów włoskich, które całkiem śmiało można dodać. A ile mniej pracy... Ekspresowo i smacznie :-) i rzeczywiście takie w czystej postaci do kawy lub kubka ciepłego mleka jest najlepsze :-) Nie ma co go psuć mascarpone czy bitą śmietaną. Szczerze POLECAM!
OdpowiedzUsuńno pięknie cieszę się bardzo :) i witam w klubie marchewkowców :D
UsuńOj zakochałam się jakiś czas temu w tym cieście, bardzo lubię tą wilgotną strukturę. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńhe he doskonale rozumie w dobie kiedy człowiek jest zabiegany takie ciacha jak to jest strzałem w dziesiątkę bo jest szybkie i pyszne :)
Usuń