Składniki:
- 30g kandyzowanego imbiru
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 100g zmielonych migdałów
- 170g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g masła
Wykonanie:
- imbir drobno siekamy i mieszamy z curry oraz mielonymi migdałami
- mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy pozostałe składniki tj. cukier, sól, jajko, masło oraz mieszankę imbiru, curry i migdałów i wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto
- z ciasta formujemy 2 kwadratowe w przekroju wałki o długości 23 cm, które musimy zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 2-3 godzin
- schłodzone wałki kroimy nożem na grubość ½ cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: Książka „ Świąteczne wypieki”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz