Szukałam, szukałam i
nie znalazłam do końca tego co chciałam więc trochę poniższy przepis
zmodyfikowałam i tak powstały babeczki
z ciemnych Michałków których mam cały
kartonik :) Ba kultowe Michałki z Hanki, moje ulubione
cukierki z dzieciństwa, które były pierwsze przed wszystkimi innym później
pojawiającymi się cukierkami tego typu. Jak dla mnie właśnie te Michałki to nr
jeden. Babeczki z ciemnymi michałkami są świetne coś jak murzynki z orzeszkami
o smaku Michałków, gorąco polecam :)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 75 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70 g masła
- 2 łyżki mleka
- 100 g ciemnych Michałków
- 70 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Cukierki Michałki około12 szt
- ½ czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
- Masło, mleko i 100g cukierków Michałków roztapiamy w garnuszku, zostawiamy do ostudzenia
- Jajka, żółtka oraz cukier ubijamy do chwili aż powstanie jasna masa
- Do jajecznej masy dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przestudzoną masę maślano-michałkową i dokładnie wszystko miksujemy
- na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, soda ,migdałami oraz dodajemy jogurt i jeszcze raz dokładnie wszystko razem miksujemy na niskich obrotach
- ciastem napełniamy papilotki, do każdej babeczki wsadzamy po dwie połówki michałków
- pieczemy 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe i przestudzone babeczki ozdabiamy glazurą czekoladową( roztopowa czekolada z łyżeczką oleju) i posypujemy pokruszonymi michałkami
Inspiracja: http://cioccolatogatto.blox.pl/2012/11/Babeczki-Bialy-Michalek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz