niedziela, 28 lipca 2013

CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI (SZYBKIE)

Ciasto jest pyszne, lekkie, puszyste i co najważniejsze owoce nie opadają na dno. Pięknie wyrasta i świetnie smakuje, można je piec z różnymi owocami i  jest szybkie w wykonaniu , taki ideał ciasta który jest w czołówce ciast  z owocami które lubię piec . Gorąco polecam :)

Składniki:
  • 160ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny plus skórka z niej starta
  • 600g jogurt greckiego
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 700g dowolnych owoców np. jagody i maliny
Wykonanie:

  • złota zasada pamiętajmy żeby składniki miały temperaturę pokojową
  • olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny mieszamy ze sobą ,aż do połączenia składników
  • następnie dodajemy jogurt i wszystko znowu mieszamy
  • na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i wszystko ponownie mieszamy (ciasto będzie gęstawe)
  • blaszkę (22x33 +/-)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto a na wierzchu układamy owoce,
  • ciasto pieczemy 50-60minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC , do suchego patyczka
  • zimne można oprószyć cukrem pudrem



Źródło: //www.mojewypieki.com

25 komentarzy:

  1. Ale pyszne ciasto! I fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam,pyszne z jagodami,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho z letnimi owocami! U mnie też jagodowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. gorąco polecam :) nie będziesz żałować :) jestem tego pewna :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie.
    Porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie upieczone. Smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! Właśnie upiekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, proszę o informację czy mrożona mieszanka owocowa sprawdzi się zamiast świeżych owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie używałam owoców mrożonych do tego ciasta ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu i można je śmiało dodać zamiast świeżych , pozdrawiam

      Usuń
    2. dziękuje :)

      Usuń
  9. DLACZEGO MI WYSZEDŁ ZAKALEC ?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj zakalców też nie lubię, hmm może składniki nie były w temperaturze pokojowej, a może owoce były zbyt mokre albo za krótko ciasto było pieczone, trudno powiedzieć, ja piekłam to ciasto x razy i nigdy nie miałam z tym problemu.

      Usuń
  10. Też bardzo lubię to ciasto (robię prawie identyczne)za to, że jest takie wilgotne, pulchniutkie, pełne soczystych owoców i za rewelacyjny smak!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z Tobą w 100% jest rewelacyjne :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  11. Wykorzystałam przepis :) wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) moi domownicy też je bardzo lubią :) pozdrawiam :)

      Usuń