Składniki:
- 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g posiekanej czekolady gorzkiej/mlecznej
- 125g miękkiego masła
- 110g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z wiśni
- Około 400g czereśni/wiśni
Wykonanie:
- czereśnie drylujemy i przekrawamy na pół
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekaną czekoladą
- masło ucieramy z cukrem i cynamonem
- do masy maślanej dodajemy po kolei jajka, a następnie mąkę z proszkiem i czekoladą, całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę
- na koniec dodajemy czereśnie i sok z wiśni, jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do ¾ ich wysokości
- pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- ostudzone babeczki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić czereśniami
Źródło: Książka „ Babeczki
słodkie i pikantne”
pysznie wyglądają:) czereśnie i czekolada to bardzo smaczne połączenie:)
OdpowiedzUsuńtaki mały ideał smakowy :)
UsuńPychota!:) Babeczek i muffinek nigdy dość! :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
bardzo dziękuję i gorąco pozdrawiam :)
Usuńgenialne, muffinki dobre na każdą porę roku :)
OdpowiedzUsuńtaaaak super, że smaki lata można przechwycić i w zimne zimowe wieczory babeczki będą idealne :)
Usuń