wtorek, 9 lipca 2013

TARTA Z TRUSKAWKAMI I MASĄ JOGURTOWĄ

Truskawki i masa jogurtowa tworzą idealną parę i  stanowią świetne wypełnienie tarty, gorąco polecam :)

Składniki :

Spód:
  •   mąki pszennej
  • ¾  kostki zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa budyniowo -jogurtowa:
  • 3 jajka
  • 420 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 110 g cukru brązowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 300 g truskawek, przekrojonych na pół
  • cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
·         tarta
  • z wszystkich składników (mąka, masło, cukier puder, jajko i sól) zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 30 minut
  • po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy   je na grubość ½ cm ,a następnie przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, nakłuwamy je widelcem i odstawiamy je jeszcze na 10 minut do lodówki,
  • ciasto podpiekamy w piekarniku około 15 minut ,nagrzanym do 200°C do chwili ,aż brzegi będą delikatnie się rumienić
  • po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i obniżamy temperaturę w do 180°C



            masa budyniowo-jogurtowa
  • w czasie gdy spód się podpieka przygotowujemy masę budyniową
  • wszystkie składnik czyli: jajka, jogurt, cukier z wanilią i  cukier brązowy mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli i jeszcze raz wszystko dokładnie  mieszamy na gadką jednolitą masę
  • gotową masę budyniową przelewamy na podpieczony spód tarty, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki
  • całość pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C( masa powinna się ściąć i nabrać ładnego złotego koloru, gdyby wierzch był po tym czasie jeszcze płynny wydłużamy pieczenie), gotową tarte studzimy i schładzamy w  lodówce
  • jeżeli ktoś chce można posypać tarte cukrem pudrem




Źródło: http://najsmaczniejsze.pl/2013/06/tarta-z-truskawkami/

6 komentarzy:

  1. Ta masa jogurtowa mnie zachwyciła ;)
    Przepis warty spróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warty, warty staram się szukać i dawać na bloga ciekawe przepisy więc polecam :) teraz z truskawkami będzie kiepsko ale maliny też będą tu świetnie pasowały , pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja podobną ze śmietaną zawsze robiłam, jest duża różnica w smaku?
    Twoja prezentuje się pięknie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) obstawiam , że będzie smakowało podobnie z tym, że jogurt jest lżejszy, a masa smakuje jak twarożek, polecam wypróbowanie tej wersji :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń