Składniki :
Spód:
- 1½ mąki pszennej
- ¾ kostki zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa budyniowo -jogurtowa:
- 3 jajka
- 420 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 110 g cukru brązowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g truskawek, przekrojonych na pół
- cukier puder do posypania ciasta
·
tarta
- z wszystkich składników (mąka, masło, cukier puder, jajko i sól) zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 30 minut
- po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy je na grubość ½ cm ,a następnie przenosimy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, nakłuwamy je widelcem i odstawiamy je jeszcze na 10 minut do lodówki,
- ciasto podpiekamy w piekarniku około 15 minut ,nagrzanym do 200°C do chwili ,aż brzegi będą delikatnie się rumienić
- po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i obniżamy temperaturę w do 180°C
- w czasie gdy spód się podpieka przygotowujemy masę budyniową
- wszystkie składnik czyli: jajka, jogurt, cukier z wanilią i cukier brązowy mieszamy, a następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy na gadką jednolitą masę
- gotową masę budyniową przelewamy na podpieczony spód tarty, a na wierzchu układamy pokrojone truskawki
- całość pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C( masa powinna się ściąć i nabrać ładnego złotego koloru, gdyby wierzch był po tym czasie jeszcze płynny wydłużamy pieczenie), gotową tarte studzimy i schładzamy w lodówce
- jeżeli ktoś chce można posypać tarte cukrem pudrem
Źródło: http://najsmaczniejsze.pl/2013/06/tarta-z-truskawkami/
Ta masa jogurtowa mnie zachwyciła ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis warty spróbowania ;)
warty, warty staram się szukać i dawać na bloga ciekawe przepisy więc polecam :) teraz z truskawkami będzie kiepsko ale maliny też będą tu świetnie pasowały , pozdrawiam :)
UsuńPrezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńJa podobną ze śmietaną zawsze robiłam, jest duża różnica w smaku?
OdpowiedzUsuńTwoja prezentuje się pięknie <3
dziękuję bardzo :) obstawiam , że będzie smakowało podobnie z tym, że jogurt jest lżejszy, a masa smakuje jak twarożek, polecam wypróbowanie tej wersji :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń