- 100g solonych orzechów nerkowca/ ziemnych
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów do posypki
- 200g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżeczki nasion różowego pieprzu
- 200 g masła
- 120g cukru
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- orzechy,120g czekolady i pieprz siekamy
- resztę czekolady (80g) łamiemy i rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia
- masło ucieramy do białości, stopniowo dodajemy cukier, a następnie jajko i ucieramy około pół minuty,
- wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy
- do masy dodajemy w dwóch turach mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksujemy
- na koniec dodajemy posiekany orzechy, czekoladę i pieprz i wszystko starannie ale szybko mieszamy
- za pomocą łyżek formujemy małe kopczyki, wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciastka posypujemy orzechami i zachowajmy odstępy między ciasteczkami
- pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Źródło: Książka „
Świąteczne wypieki”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz