niedziela, 14 lipca 2013

CIASTECZKA ORZECHOWO-CZEKOLADOWE Z PIEPRZEM

Ciekawe ciasteczka,najeżone czekoladą i orzechami  z dodatkiem różowego pieprzu które zaskoczy  nie jednego  ciasteczkowego smakosza, ciacha są ciekawe i bardzo smaczne plusem dużym jest możliwość przechowywania ich nawet do 3 tygodni  oczywiście warunek jest  tylko jeden, szczelnie zamknięta puszka, gorąco polecam :)
Składniki:
  • 100g solonych orzechów nerkowca/ ziemnych
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów do posypki
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżeczki nasion różowego pieprzu
  • 200 g masła
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:
  •  orzechy,120g czekolady i pieprz  siekamy
  • resztę czekolady (80g) łamiemy i rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia
  • masło ucieramy do białości, stopniowo dodajemy cukier, a następnie jajko  i ucieramy około pół minuty,
  • wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy
  • do masy dodajemy  w dwóch turach mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksujemy
  • na koniec dodajemy posiekany orzechy, czekoladę i  pieprz i wszystko starannie ale szybko mieszamy
  • za pomocą łyżek formujemy małe kopczyki, wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  ciastka posypujemy orzechami i  zachowajmy odstępy między ciasteczkami
  • pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC



Źródło:  Książka „ Świąteczne wypieki”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz