środa, 28 sierpnia 2013

CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE

Ciasto w ciocinym stylu bo i biszkopt i krem maślano budyniowy  i beza ale mimo , że preferuję ciasta w trochę innym stylu to mogę powiedzieć, że wszystkim smakowało i warto poświęcić na jego upieczenie chwilę wolnego czasu. Nie ukrywam, że bałam się tego kremu, że będzie za ciężki ale ananas nadał mu lekkości i świetnie przełamał słodycz kremu i bezy. Gorąco polecam na rodzinne spotkania :)
 
 Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • ¾  szklanki mąki
  • ¾  szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 1 puszka ananasów krojonych
  • 4  żółtka
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • 200g masła  
Składniki na bezę kokosową:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kokosu


Wykonanie biszkoptu:
  • białka ubijajmy na sztywno ze szczyptą soli , wsypujemy partiami cukier, nie przestając ubijać, 
  • następnie dodajemy po kolei żółtka ciągle ubijając
  • na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy,
  • ciasto przelewamy do formy (+/- 24x35) wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C  
Wykonanie kremu:
  • ananasa odsączamy z soku i zostawiamy na sitku aby spokojnie odciekł
  • do garnka wlewamy 1 szklankę soku (sok który został nam z ananasów) jeśli jest go mniej niż szklanka, uzupełniamy wtedy szklankę wodą ,
  • następnie dodajemy żółtka, ½ opakowania budyniu, cukier oraz mąkę i wszystko zagotowujemy , do chwili zgęstnienia budyniu , często mieszając, gotowy odstawiam do ostudzenia
  • masło ucieramy na puszysty krem następnie partiami dodajemy zimny budyń i wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem, na koniec dodajemy pokrojony ananas i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
  • tak przygotowany krem kładziemy na wierzch zimnego biszkoptu, który polecam wcześniej wyrównać nożem 
Wykonanie bezy kokosowej:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, a na sam koniec delikatnie łączymy bezę z kokosem
  • bezę pieczemy w tej samej blaszce w której piekliśmy biszkopt, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
  • gotową i zimną bezę przekładamy delikatnie na krem, ciasto schładzamy w lodówce   




Źródło: http://przesmacznie.blogspot.com/2012/11/ciasto-ananasowe-z-kokosem_10.html

15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto. Jeden z pierwszych przekładańców które nauczyłam się robić. Było to tyle lat temu i na prawdę nie mam pojęcia czemu nie mam go jeszcze na blogu. Dziękuję za przypomnienie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam. ale wygląda ślicznie :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię to ciasto, babcia je zawsze na urodziny robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiedzę, że nie tylko ja tak twierdzę, że ciasto świetnie się sprawdza na słodkie rodzinne spotkania:) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  5. fajne ciasto;) jeszcze takiego nie jadlam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco polecam, jeżeli lubisz i kokos i ananas będzie Ci na pewno smakowało :)

      Usuń
  6. Pierwszy raz robiłam:) Wyszło super:) Pychotaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach takie komentarze to istna nagroda dla mnie :) bardzo się cieszę , że jesteś zadowolona i że ciacha smakowały :) gorąco pozdrawiam

      Usuń
  7. własnie zrobiłam na przyjazd męża jutro wieczorem i zanim włożyłam do lodówki to już zjadłam 2 kawałki ,obawiam się ze zanim mąż wróci to będę musiała piec drugiego cudowne to ciasto mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciacho smakuje :D gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Czy w kremie można pominąć żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie żółtka są składnikiem kremu

      Usuń