Składniki:
- 200g masła
- 150g białej czekolady
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
- 3 jajka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jagody około szklanki
Wykonanie:
- w garnku rozpuszczamy masło, połamaną czekoladę oraz cukry, lekko studzimy
- do letniej czekoladowej masy wbijamy po jednym jajku, cały czas mieszając
- na koniec dodajemy, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka
- ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (około 25x30), a na wierzchu układamy jagody –ilość według uznania
- pieczemy około30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródło: http://smakuje.blox.pl/2013/07/Blondie-z-jagodami-8211-ciasto-brownie-z-bialej.html
to takie blodies wyszło.
OdpowiedzUsuńoch, pycha! a u mnie dziś tradycyjne czekoladowe, z miętą.
http://karmel-itka.blogspot.com/2013/08/brownie-z-mieta-i-alkoholem.html
oj brzmi dobrze :)
UsuńCiasto marzenie :)takie jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńsłodkie marzenie :D
OdpowiedzUsuńWyjdzie z pokrojonymi truskawkami? Uwielbiam brownie i biala czekolade, wiec ta wersja bardzo mnie przekonuje:)
OdpowiedzUsuńhmm nigdy nie robiłam z truskawkami ale dlaczego nie, tylko z drugiej strony boję się żeby truskawki nie puściły za dużo soku chociaż robiłam też ciemne brownie z truskawkami i bezą i nie było problemu więc warto zaryzykować :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńDziekuje, ale chyba blondi musi troche zaczekac. Na razie przygotowuje sie zrobienia moich pierwszych makaronikow i nie bardzo wiem, czym najlepiej je skleic. Jakies propozycje?:)
Usuńtrzymam kciuki za makaroniki ja też mam zamiar w najbliższym czasie się za nie zabrać ale niestety jeszcze ich nie piekłam i niestety nie wiem czym prawdziwe makaroniki się nadziewa ale np krem z nutelli i mascarpone wydaje mi się do nich pasować :)
Usuń