Składniki na ciasto:
- 1 kubek(150g)jogurtu naturalnego (kubek jest tu istotny ponieważ pozostałe składniki będziemy odmierzać właśnie tym plastikowym kubeczkiem)
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/migdałowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- brzoskwinie około 6 - 7szt
Migdałowa kruszonka:
- ½ kostki masła
- ¾ szklanki mąki
- ⅓ szklanki mielonych migdałów
- ½ szklanki migdałów pociętych w słupki
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
- białka ubijamy na sztywną pianę
- do piany dodajemy po kolei żółtka, cukier, ekstrakt wanilii, olej oraz jogurt i mieszamy
- na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy
- ciasto przekładamy do dużej formy( 28x38), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie
- owoce przykrywamy kruszonką* odrywając kawałek po kawałku
- pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Kruszonka:
- masło roztapiamy i studzimy ,
- przestudzone dodajemy do mąki wymieszanej z migdałami, cukrem oraz cynamonem i wszystko zagniatamy
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/morele/ciasto_z_morelami/przepis.html
Pycha ciasto :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do mnie ...
a dziękuję, dziękuję na pewno wpadnę jak tylko wrócę z wakacji:)gorąco pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i bardzo polecam :)
Usuńale narobiłam sobie ochoty na ciacho jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :)
Usuń