piątek, 9 sierpnia 2013

CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Kolejne ciasto jogurtowe, tym razem  w odsłonie z brzoskwiniami i migdałową kruszonką.  Pychota, ciasto jest lekkie  i puszyste jak na jogurtowa przystało, owoce nie opadają na dno, no i oczywiście kruszonka migdałowa z nutą cynamonową  i co ja mogę więcej tu dodać, no powiedzcie sami ;)  Gorąco polecam



Składniki na ciasto:
  • 1 kubek(150g)jogurtu naturalnego (kubek jest tu istotny ponieważ pozostałe  składniki będziemy odmierzać właśnie tym plastikowym kubeczkiem)
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/migdałowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • brzoskwinie około 6 -  7szt 

Migdałowa kruszonka:
  • ½ kostki masła
  • ¾ szklanki mąki
  • ⅓ szklanki mielonych migdałów
  • ½ szklanki migdałów pociętych w słupki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
 
Wykonanie:
Ciasto:
  • białka ubijamy na sztywną pianę
  • do piany dodajemy po kolei żółtka, cukier, ekstrakt wanilii, olej oraz jogurt i  mieszamy
  • na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do dużej formy( 28x38), wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie
  • owoce przykrywamy kruszonką* odrywając kawałek po kawałku
  • pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC 
Kruszonka:
  • masło roztapiamy i studzimy ,
  • przestudzone dodajemy do mąki wymieszanej z migdałami, cukrem oraz  cynamonem i wszystko zagniatamy




Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/morele/ciasto_z_morelami/przepis.html

6 komentarzy:

  1. Pycha ciasto :)
    Serdecznie zapraszam do mnie ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję, dziękuję na pewno wpadnę jak tylko wrócę z wakacji:)gorąco pozdrawiam

      Usuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale narobiłam sobie ochoty na ciacho jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń