Nadzienie:
- 600 g kwaśnych jabłek
- 30 g masła (roztopionego)
- 60 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 1 duże jajko
- 140 g maki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g orzechów włoskich /laskowych do posypania
Wykonanie:
Nadzienie:
- jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę
- masło (30g) roztapiamy i wlewamy je do formy ( tortownica +/-24), smarując nim zarówno brzegi jak i dno tortownicy, a następnie oprószamy brązowym cukrem (60g)
- do tak przygotowanej formy dodajemy pokrojone jabłka, które posypujemy cynamonem i skrapiamy ekstraktem waniliowym, wszystko razem mieszamy i równo rozkładamy na dnie formy
Ciasto:
- miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jako i jeszcze parę minut ubijajmy
- do masy wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i wszystko miksujemy do połączenia składników
- cisto rozkładamy równą warstwą na jabłkach, a wierzch posypujemy rozkruszonymi orzechami, wciskają co niektóre głębiej w ciasto
- pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC do tzw. suchego patyczka i gotowe :)
ale apetycznie wygląda! uwielbiam orzechy laskowe ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTakie cieplutkie z lodami... Poezja smaku po prostu :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) a teraz kiedy za oknem nie ciekawa aura wprost idealny pocieszacz nastroju ;)
Usuńmmm z orzechami i lodami... marzenie!
OdpowiedzUsuńw takim razie życzę aby marzenie się spełniło :D
UsuńProbowalam, pyszota... :D
OdpowiedzUsuń:D dla mnie też bajka
Usuń