Składniki ( tortownica 18cm):
Spód:
- 100g orzechów brazylijskich lub nerkowca
- 50g wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Masa
serowa:
- 500g chudego twarogu
- ½ szklanki ksylitolu
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g gorzkiej czekolady 70% kakao
Dodatkowo:
- 1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin
Wykonanie:
Spód:
- orzechy oraz kokos blędujemy ,aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję , następnie dodajemy ksylitol oraz kakao i całość mieszamy
- masę przekładamy do tortownicy (ja użyłam 18cm)wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno), dociskając ją dłonią lub łyżką
- pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C
- gotowy spód studzimy
Masa
serowa:
- ser blędujemy na gładko lub jak ktoś ma maszynkę do mielenia to dwukrotnie mielimy w niej ser
- do sera dodajemy pozostałe składniki czyli ksylitol, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, roztrzepane jajka oraz esencję waniliową, całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników, na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy
- masę serową wykładamy na podpieczony wcześniej spód orzechowo-kokosowy, a na wierzchu układamy jeżyny lub maliny, które delikatnie wciskamy w masę
- sernik pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C w kąpieli wodnej czyli najprościej na półkę pod tortownicą umieszczamy drugą formę wypełnioną gorącą wodą, dzięki temu zabiegowi sernik nam się nie wysuszy
- gotowy sernik studzimy , a następnie schładzamy w lodówce przez noc.
Źródło:http://vegazone.blox.pl/2015/03/Zdrowy-sernik-straciatella-z-malinami.html
Ale pysznie wygląda :) można wprosić się na kawałeczek ? :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do Katowic :)
UsuńBardzo pysznie wygląda ten sernik! :))
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do upieczenia :)
UsuńAle cudeńko *.*
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)
polecam, jest pyszny :)
Usuńmusi być ten cukier brzozowy???
OdpowiedzUsuńmożna użyć innego zamiennika ksylitolu
Usuńinnego zamiennika??może być zwykły cukier??
Usuńtak może być zwykły cukier
Usuńa może to być miód? a jeżeli tak, to w jakiej ilości?
Usuńz miodem jeszcze nie robiłam tego sernika ale wydaje mi się , że śmiało można dodać tu miód,natomiast co do ilości to najlepiej skosztować sernik po dodaniu kolejnej łyżki miodu , przynajmniej jak tak zawsze robię kosztuję w trakcie przygotowywania tak żeby nie przedobrzyć z ilością słodkiego.
UsuńZ jeżynami musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńo tak pyszne połączenie :)
UsuńCoś pysznego!
OdpowiedzUsuńZakochałam się od pierwszego wejrzenia. Magia na talerzu :)
bardzo dziękuję :D staram się bardzo aby zdjęcia oddawały w jakimś procencie smak ,a tym samy zachęcały do upieczenia :)
UsuńCzy zamiast oleju kokosowego można skorzystać z oleju słonecznikowego? Liczę się z budżetem ;)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że nie powinno być problemu jak zamienisz olej kokosowy na słonecznikowy :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńJaki twaróg Pani użyła?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cześć, niestety nie pamiętam jaki konkretnie wtedy ser użyłam ale np President Twaróg półtłusty potrójnie mielony wiaderko świetnie się tu nada lub Twaróg Wiejski Półtłusty z Piątnicy , pozdrawiam :)
Usuń