piątek, 19 czerwca 2015

ODCHUDZONY SERNIK STRACIATELLA Z JEŻYNAMI

Przepis na ten sernik znalazłam na  bardzo fajnej stronie vegazone.blox.pl i krótko mówiąc podbił moje kubki smakowe. Autorka wykorzystuje w nim maliny ja jednak postawiłam na jeżyny. Sernik jest odchudzony  i w niczym nie ustępuje  tradycyjnemu sernikowi, jest pyszny, dodatkowo spód orzechowo-kokosowy jest nieziemski, pycha. Krótko mówiąc przepis rewelacyjny i warto go wypróbować :)


Składniki ( tortownica 18cm):
Spód:
  • 100g orzechów brazylijskich lub nerkowca
  • 50g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Masa serowa:
  • 500g chudego twarogu
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100g gorzkiej czekolady 70% kakao
Dodatkowo:
  • 1 szklanka mrożonych jeżyn lub malin

Wykonanie:
Spód:
  • orzechy oraz kokos blędujemy ,aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję , następnie dodajemy ksylitol oraz kakao i całość mieszamy
  • masę przekładamy do tortownicy (ja użyłam 18cm)wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno), dociskając ją dłonią lub łyżką
  • pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C
  • gotowy spód studzimy 

Masa serowa:
  • ser blędujemy na gładko lub jak ktoś ma maszynkę do mielenia to dwukrotnie mielimy w niej ser
  • do sera dodajemy pozostałe składniki czyli ksylitol, mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, roztrzepane jajka oraz esencję waniliową, całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników, na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy
  • masę serową wykładamy na podpieczony  wcześniej spód orzechowo-kokosowy, a na wierzchu układamy jeżyny lub maliny, które delikatnie wciskamy w masę
  • sernik pieczemy  50 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C w kąpieli wodnej czyli najprościej na półkę pod tortownicą umieszczamy drugą formę wypełnioną gorącą wodą, dzięki temu zabiegowi sernik nam się nie wysuszy
  • gotowy sernik studzimy , a następnie schładzamy w lodówce przez noc.




Źródło:http://vegazone.blox.pl/2015/03/Zdrowy-sernik-straciatella-z-malinami.html

20 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda :) można wprosić się na kawałeczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie wygląda ten sernik! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zachęcam do upieczenia :)

      Usuń
  3. Ale cudeńko *.*
    Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być ten cukier brzozowy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć innego zamiennika ksylitolu

      Usuń
    2. innego zamiennika??może być zwykły cukier??

      Usuń
    3. tak może być zwykły cukier

      Usuń
    4. a może to być miód? a jeżeli tak, to w jakiej ilości?

      Usuń
    5. z miodem jeszcze nie robiłam tego sernika ale wydaje mi się , że śmiało można dodać tu miód,natomiast co do ilości to najlepiej skosztować sernik po dodaniu kolejnej łyżki miodu , przynajmniej jak tak zawsze robię kosztuję w trakcie przygotowywania tak żeby nie przedobrzyć z ilością słodkiego.

      Usuń
  5. Z jeżynami musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś pysznego!
    Zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Magia na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :D staram się bardzo aby zdjęcia oddawały w jakimś procencie smak ,a tym samy zachęcały do upieczenia :)

      Usuń
  7. Czy zamiast oleju kokosowego można skorzystać z oleju słonecznikowego? Liczę się z budżetem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że nie powinno być problemu jak zamienisz olej kokosowy na słonecznikowy :)

      Usuń
  8. Witam,
    Jaki twaróg Pani użyła?
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, niestety nie pamiętam jaki konkretnie wtedy ser użyłam ale np President Twaróg półtłusty potrójnie mielony wiaderko świetnie się tu nada lub Twaróg Wiejski Półtłusty z Piątnicy , pozdrawiam :)

      Usuń