Składniki:
- 160g miękkiego masła
- 120g cukru
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 165g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem wiśniowym/malinowy
Cukrowe szkło:
- landrynki bez nadzienia
Krem:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- 200g serka mascarpone
- sok wiśniowy /konfitura wiśniowa
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę,
- dodajemy jajka, jedno po drugim nie przestając miksować po każdym dodaniu, następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt cytrynowy i jeszcze raz całość miksujemy
- na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy
- foremki na muffinki, wykładamy papilotkami , wkładamy po łyżce ciasta następnie nakładamy po łyżce dżemu i całość przykrywamy pozostałym ciastem do ¾ wysokości
- pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- studzimy na kratce
- zimne babeczki część udekorowałam kremem , cukrowym szkłem* oraz z czerwonym krwistym akcent np. sok wiśniowy czy konfiturę wiśniową ,a drugą część udekorowałam samym szkłem i gotowe :)
Cukrowe szkło:
- landrynki (ja użyłam lodowych żeby uzyskać efekt szkła butelkowego), dowolną ilość rozkruszamy tłuczkiem na drobne kawałeczki , przekładamy je na papier do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do180ºC, cały proces topienia trwa bardzo szybko 5-6 minut ale najbezpieczniej cały czas zaglądać do piekarnika bo landrynki lubią szybko się przypalać. Gotowe roztopione landrynki razem z blaszką wyciągamy z piekarnika i dopiero zimną tafle łamiemy na kawałeczki tak żeby uzyskać różnej wielkości szkiełka.
http://www.youtube.com/watch?v=BofmVeUPyM0
Cudne babeczki! Na halloween jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i gorąco polecam bo są pyszne i bardzo efektowne :)
UsuńŚwietnie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :D
UsuńGenialny pomysł z tymi landrynkami :) Ja robiłam karmel, i strasznie się przy tym namęczyłam...
OdpowiedzUsuńoj też próbowałam ale brak termometru cukierniczego mega utrudnił mi sprawę dlatego postawiłam na landrynki i to był strzał w dziesiątkę bez problemu szkiełko wyszło :)
UsuńTeż chciałam zrobić te babeczki ze szkiełkami, ale studia=brak czasu. :c A tak pięknie wyglądają..
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) a brakiem czasu się nie przejmuj raz jest raz go nie ma, też to przerabiam ale uszy do góry za rok też będzie okazja i wtedy podziałasz i wszystkich zaskoczysz :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńWyglądają mega i olśnienie! Ja tu zaliczyłam porażkę z syropem a wystarczyło rozpuścić landrynki :) Dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki ale nim doszłam do landrynek to też wiele mnie to kosztowało prób z syropem, na szczęście landrynki pomogły :)
Usuń