czwartek, 7 maja 2015

CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ

Ciasteczka mocno kokosowe dzięki aromatycznej mące kokosowej ,przepis znalazłam na stornie Kingi Paruzel gdzie proponuje upieczenie dwóch niewielkich ciastek z dodatkiem borówek, ja jednak zdecydowałam się na drobne ciasteczka z suszonymi morelami które świetnie się łączą ze smakiem kokosa.



Składniki ( na 16szt):
  • 100g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g cukru brązowego trzcinowego ( ja dałam mniej)
  • 50g wiórków kokosowych
  • 4 jajka
  • dodatkowo w oryginale borówki ja dodałam pokrojone morele suszone

Wykonanie:
  • w misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier  i wiórki kokosowe
  • w drugiej ucieramy jajka
  • do suchych składników dodajemy masę jajeczną oraz pokrojone drobno suszone morele , całość mieszamy, z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy
  • ciastka pieczemy na złoty kolor około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.




Źródło:  http://kingaparuzel.pl/blog/2014/10/ciastka-z-maki-kokosowej/

19 komentarzy:

  1. mąka kokosowa jest cudowna w smaku i zawsze wychodza z niej takie urocze "popękane" wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak :) i ten aromat który towarzyszy pieczeniu :)

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można kupić mąkę kokosową bo jeszcze nie spotkałam się z takim towarem w sklepie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez problemu w sklepie ze zdrową żywnością ale już w większej ilości marketów na dziale ze zdrową żywnością też już ją można nabyć np w sklepie E. Leclerc.

      Usuń
  4. a można zamienić cukier trzcinowy na kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie używałam cukru kokosowego jednak wydaje mi się, że nie powinno być problemu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Utrzeć jajka... bez cukru? jak utrzeć same jajka bom niepewna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozbełtać ( wymieszać) za pomocą np widelca :)

      Usuń
  7. Sa za suche rozwalaja sie. Trzeba dodac czegos tlustego np. Masla orzechowego. Zupelnie lepiej smakuja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z masłem orzechowym jeszcze ich nie robiłam , kiedyś przetestuję.

      Usuń
  8. Ciastka strasznie suche. Nie chcialy sie skleic.po upieczeniu suche jak wior
    dodalam dodatkowo 1 jajko i olej bo nie chcialy sie skleic.mimo reanimacji ciasto bylo suche😒😒😒
    Przepis do poprawki... Nie polecam

    OdpowiedzUsuń