Kolejne propozycja pysznych babeczek, które są mocno czekoladowe, wilgotne, a słodycz w nich jest idealnie wyważona, są to jedne z tych
idealnych babeczek do których się wraca. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk.
Stanowią świetną bazę pod np pajączki
Halloween’owe :)
Składniki:
- 140g masła
- 60g gorzkiej czekolady
- ½ ciemnego kakao
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do
przyozdobienia:
- 100g roztopionej czekolady gorzkiej/mlecznej
- cukierki typu m&m (oczy)
- posypka czekoladowa
- żelki/lukrecja (nogi)
Wykonanie:
- masło i czekoladę roztapiamy w rondlu, roztopione ściągamy z gazu i do ciepłej mieszanki dodajemy kakao , całość mieszamy ,aż do połączenia składników, masę odstawiamy do ostygnięcia
- jajka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz sól dokładnie mieszamy ze sobą np. metalową rózgą, następnie dodajemy masę czekoladową i całość znowu mieszamy, nie miksujemy
- na koniec dodajemy naprzemiennie jogurt i mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do pieczenia, całość mieszamy tylko do połączenia składników
- foremki na muffinki wypełniamy do ¾ wysokości ciastem
- pieczemy 20-21 minut nie dłużej(przetrzymanie w piekarniku spowoduje, że babeczki nie będą wilgotne a suche w środku) w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- zimne babeczki możemy udekorować . Moja propozycja to słodkie pajączki i babeczki ze słodką posypką.Które świetnie się sprawdzą na Halloween'owej imprezie ;)
Źródło: http://www.malacukierenka.pl/babeczki-czekoladowe-najlepsze.html
Świetne! Takiego pająka właśnie mi brakowało na moich muffinkach z pajęczyną ;)
OdpowiedzUsuńSwietne te pajaczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie je udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawe dlaczego twój przepis na babeczki jest identyczny z przepisem "słodkiej cukierenki",kto od kogo zżyna???!!!,czy nie stać Was na jakieś własne pomysły???
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, tak, jest to przepis ze strony : http://www.malacukierenka.pl/babeczki-czekoladowe-najlepsze.html , link jest powyżej, nad komentarzami. Natomiast co do mojej kreatywności cukierniczej no cóż nie jestem zawodowym cukiernikiem i wspieram się przepisami z różnych źródeł tj. blogi, książki, znajomi ,stron WWW itp. i nie widzę nic w tym złego, że korzystam z przepisów już przez kogoś stworzonych informując o tym jednocześnie moich czytelników . Tobie jednak gratuluje umiejętności tworzenia autorskich przepisów bo rozumie, że wszystko co pieczesz powstaje na bazie własnych przepisów? Gorąco pozdrawiam
UsuńMam taki problem właśnie, że mi te babeczki nie chcą rosnąć :( I sa takie płaskie a te foremki tez takie jakieś ;/
OdpowiedzUsuńhmm mi babeczki wychodzą też plaskate jak dam za dużo ciasta do foremki, spróbuj użyć wyższych , papilotek jak taki myk stosuję i wtedy ciasto nie rozlewa się na boki, i nie tworzy jak jak to nazywam plaskatego grzybka tylko ładnie rośnie do góry, pozdrawiam :)
Usuń