Bardzo smaczne o czerwonym kolorze babeczki , świetnie
się prezentujące i bardzo dobrze smakują zarówno z kremem jaki i bez, to
kolejna propozycja na Halloween’owe przyjęcie, z podanych składników wychodzi
około 22-24 sztuki krwistych babeczek ;p
- 1 ½ szklanki cukru – można dodać mniej
- 1 ½ szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka kefiru
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
Składniki na krem:
- 300ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
- ucieramy cukier z olejem, dodajemy po kolei jajka nie przerywając miksowania
- następnie dodajemy wanilię i barwnik i miksujemy dalej
- do masy teraz na przemian dodajemy kefir i mąkę wymieszaną z kakao i solą, cały czas miksując aż do połączenia
- w małej naczyniu mieszamy sodę z octem, mieszanka spieni się i szybciutko musimy ją dodać do ciasta i całość jeszcze raz miksujemy,
- foremki na muffinki wykładamy papilotkami i wykładamy do nich ciasto do ¾ wysokości
- pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe studzimy
- wystudzone babeczki dekorujemy kremem* technika tutaj dowolna, można krem przełożyć do rękawa cukierniczego, można babeczki posmarować kremem, można je dodatkowo posypać posypką w moim przypadku jest to posypka halloween’owa ale oczywiście nie na wszystkie babeczki musimy nakładać krem, część można pozostawić bez kremu i równie świetnie smakują :)
Wykonanie kremu:
- śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, a na sam koniec kiedy śmietana będzie już sztywna dodajemy serek mascarpone ale uwaga miksujemy teraz krótko na najniższych obrotach miksera.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/pocalunek-drakuli-babeczki-red-velvet
Idealne na Halloween :) Opite krwią :B Krem śmietana-mascarpone rządzi :D
OdpowiedzUsuńdokładnie nic dodać nic ująć Halloween czas zacząć ;)
UsuńPyszne są! Właśnie pierwszy raz takie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńtak są pyszne :) też je pierwszy raz robiłam i naprawdę zachwycają :) Czerwień rządzi ;p
UsuńJaka cudna posypka! <3
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńWitam,czy śmietana może być piatnicy 36 gęsta do kremu ?
OdpowiedzUsuńcześć, tak może być, pozdrawiam :)
Usuń