Składniki:
- 10g kawy ziarnistej
- 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 200g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru
- 8g cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 100g masła/margaryny
- 50g białej czekolady ale nie jest to konieczne
- ziarna kawy drobno siekamy za pomocą np. bendera , ja potraktowałam je wałkiem do ciasta,
- kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką gorącej wody
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozdrobnione ziarenka kawy, rozpuszczoną kawę oraz pozostałe składniki tj. cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko, mleko, masło/margarynę i wszystko dobrze mieszamy ,a następnie zagniatamy ciasto,
- ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej porcji formujemy cienki wałek długości około30 cm . Wałki zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 1-2 godziny
- schłodzone wałki ciasta kroimy na 6 kawałków każdy o długości około 5 cm, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
- pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowe ciasteczka wykładamy na kratkę żeby ostygły, zimne można polać roztopioną białą czekoladą ale nie to już moje widzimisie :).
Źródło: Książka Dr. Oetker „ Świąteczne ciasteczka”
Kawowe mówisz? Zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńkawa plus biała czekolada? to może być bardzo udane połączenie
OdpowiedzUsuńoj tak rzekłaby idealne ;)
UsuńKoniecznie muszę zrobić! Zapisuję do notesu! ;)
OdpowiedzUsuńgorąco polecam i czekam na opinie czy smakowało? :)
UsuńRównież przymierzam się do tego przepisu:) Czy kawę rozpuszczalną można zastąpić zwykłą sypaną (oczywiście po odlaniu samej esencji)? Czy wówczas należałoby dać mniej kawy z uwagi na mocniejszy aromat?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że nie powinna wypłynąć na ciasteczka zamiana kawy choć rozpuszczalna jest bardziej esencjonalna i zwarta, o może tak, jest mniej płynna i bardziej skoncentrowana. A co do ilości ziarenek kawy to raczej pozostałabym przy podanej w przepisie ilości. Pozdrawiam
UsuńZdecydowanie wypróbuję :) Smak kawy zawsze mnie kupuje :)
OdpowiedzUsuńhi hi witam w klubie :)
UsuńPyszne! Nie wkładałam w ogóle do lodówki - jestem zbyt niecierpliwa. Nie wiem czy miało to jakiś wpływ na ciasteczka bo są bajecznie kawowe i mięciutkie! Dla alergików - wychodzi z mieszanki gryczanej i ryżowej mąki.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) a pomysł zamiany na mąkę gryczką czy ryżową już zapisuje ,na pewno się przyda :), gorąco pozdrawiam
UsuńRobiłam dzisiaj ale zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej. Wyszły naprawdę smaczne chociaż jak dla mnie- kawoholika- smak kawy mógłby być trochę bardziej wyrazisty. Następnym razem dodam więcej ziaren kawy. (A następny raz z pewnością nastąpi ;) )
OdpowiedzUsuńmożna jeszcze użyć jako polewy czekolady kawowej która jeszcze bardziej doda kawowego posmaku :)Cieszę się,że ciacha smakowały :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńWyglądają smakowicie :) Wszystko w sumie co z kawą musi super smakować. Tu na stroni https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-HARD-BEANS-182.html można znaleźć przepyszne kawy
OdpowiedzUsuńyeezy
OdpowiedzUsuńsupreme
supreme clothing
yeezy
supreme
off white
lebron james shoes
goyard
golden goose
hermes online