środa, 23 października 2013

PALUSZKI KAWOWE

Kruche ,  mocno kawowe ciasteczka z delikatnie chrupiącymi ziarenkami kawy. Ja dodatkowo polałam część  ciasteczek białą czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Z podanych składników wychodzi około 40 sztuk ciasteczek , dużym plusem jest fakt, że można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku  do 3 tygodni ale mała szansa bo szybko znikają ;p gorąco polecam :)


Składniki:
  • 10g kawy ziarnistej
  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 200g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 8g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 100g masła/margaryny
  • 50g białej czekolady ale nie jest to konieczne

Wykonanie:
  • ziarna kawy drobno siekamy  za pomocą np. bendera , ja potraktowałam je wałkiem do ciasta,
  • kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką  gorącej wody
  • mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozdrobnione ziarenka kawy, rozpuszczoną kawę oraz pozostałe składniki tj. cukier,  cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko, mleko, masło/margarynę i wszystko dobrze mieszamy ,a następnie zagniatamy ciasto,
  • ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej porcji formujemy cienki wałek długości około30 cm . Wałki zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 1-2 godziny
  • schłodzone wałki ciasta kroimy na 6 kawałków każdy o długości około 5 cm,  ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
  • pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowe ciasteczka wykładamy na kratkę  żeby ostygły, zimne można polać roztopioną białą czekoladą ale nie to już moje widzimisie :).




Źródło: Książka Dr. Oetker „ Świąteczne ciasteczka”

16 komentarzy:

  1. Kawowe mówisz? Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kawa plus biała czekolada? to może być bardzo udane połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę zrobić! Zapisuję do notesu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również przymierzam się do tego przepisu:) Czy kawę rozpuszczalną można zastąpić zwykłą sypaną (oczywiście po odlaniu samej esencji)? Czy wówczas należałoby dać mniej kawy z uwagi na mocniejszy aromat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że nie powinna wypłynąć na ciasteczka zamiana kawy choć rozpuszczalna jest bardziej esencjonalna i zwarta, o może tak, jest mniej płynna i bardziej skoncentrowana. A co do ilości ziarenek kawy to raczej pozostałabym przy podanej w przepisie ilości. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Zdecydowanie wypróbuję :) Smak kawy zawsze mnie kupuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Nie wkładałam w ogóle do lodówki - jestem zbyt niecierpliwa. Nie wiem czy miało to jakiś wpływ na ciasteczka bo są bajecznie kawowe i mięciutkie! Dla alergików - wychodzi z mieszanki gryczanej i ryżowej mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) a pomysł zamiany na mąkę gryczką czy ryżową już zapisuje ,na pewno się przyda :), gorąco pozdrawiam

      Usuń
  7. Robiłam dzisiaj ale zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej. Wyszły naprawdę smaczne chociaż jak dla mnie- kawoholika- smak kawy mógłby być trochę bardziej wyrazisty. Następnym razem dodam więcej ziaren kawy. (A następny raz z pewnością nastąpi ;) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można jeszcze użyć jako polewy czekolady kawowej która jeszcze bardziej doda kawowego posmaku :)Cieszę się,że ciacha smakowały :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wyglądają smakowicie :) Wszystko w sumie co z kawą musi super smakować. Tu na stroni https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-HARD-BEANS-182.html można znaleźć przepyszne kawy

    OdpowiedzUsuń