Składniki:
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka płatków owsianych górskich/zwykłych
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ szklanka rodzynek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duży dojrzały banan
- ½ szklanki miodu (można dać mniej)
- ½ łyżeczki soku cytryny
Wykonanie:
- zmielone siemię lniane zalewamy 2 łyżkami wody i czekamy, aż zgęstnieje
- rodzynki zalewamy ciepłą wodą
- mieszamy wszystkie suche składniki czyli płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon
- banan traktujemy blenderem lub widelcem zgniatając go na mus
- do suchych składników dodajemy pozostałe składniki tj. namoczone siemię lniane, odsączone rodzynki, ekstrakt wanilii, mus bananowy, miód i cytrynę i wszystko dokładnie mieszamy
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej kładziemy za pomocą łyżki ciastka, które delikatnie spłaszczamy ( w zależności jak duże ciacha zrobicie mi wyszło 10 sztuk)
- pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
Źródło: http://www.ekoquchnia.pl/2011/05/oblednie-zdrowe-ciasteczka-bananowo-owsiane/
Faktycznie zdrowe i wyglądają na bardzo smaczne. Ja bym jeszcze miód zastąpiła np. syropem z agawy. Wtedy zdrowo i wegańsko. :)
OdpowiedzUsuńoj tak bardzo dobry pomysł z tym syropem , muszę go nabyć :)
Usuńfajne ciacha :) proste, smaczne, owsiane i bananowe- tak lubię <3
OdpowiedzUsuńja też :) :D
UsuńDlaczego nie ma tam masła czy innego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńtak naprawdę nie w każdym wypieku musi być użyty tłuszcz aby ciasto czy ciasteczka wyszły i były smaczne w tym przypadku autor tego przepisu tak dobrał składniki żeby nie dodawać tłuszczu czy cukru , dzięki temu ciasteczka są zdrowsze, mniej kaloryczne, lżejsze.
Usuń