czwartek, 24 października 2013

MASŁO ORZECHOWE

Pyszne masło orzechowe które możemy  używać jako dodatek do pieczywa, naleśników, ciast, ciasteczek itp.  Świetna alternatywa dla sklepowego masła orzechowego która jest tańsza i zdecydowanie zdrowsza, bez zbędnych ulepszaczy, polepszaczy czy innych dziwnych dodatków . Propozycja  poniższa to baza, a co z niej wyczarujecie to już  Wasza własna inwencja twórcza,  bo do masła można  dodać, sól, miód, cukier puder, można je zmiksować z kakao, prażonym sezamem, kokosem , można również w czasie miksowania odłożyć pół szklanki drobno posiekanych orzeszków i dodać je później  do gotowego już masła orzechowego. Tak naprawdę od Was zależy co z tego masła wyczarujecie :)


  Składniki:
  • 400g orzeszków ziemnych niesolonych
  • sól do smaku

Wykonanie:
  • orzeszki ziemne podprażamy na patelni bez tłuszczu, dzięki temu wydobędziemy więcej smaku i aromatu, odstawiamy do przestudzenia
  • zimne  przekładamy  do malaksera i miksujemy około 10 minut ,aż uzyskamy gładką kremowa konsystencję, jeżeli użyliśmy nie solonych orzeszków dodajemy sól do smaku
  • przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce do miesiąca czasu.


4 komentarze:

  1. kocham masło orzechowe, a Twoje ma wyjątkowo ładną konsystencję!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię masło orzechowe, ale do tej pory jeszcze sama go nie zrobiłam - czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od dawna planuję zrobić to masło orzechowe! :D Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo Wam dziękuję za komentarze :* ja też bardzo długo nie potrafiłam się zabrać do zrobienia tego masła ale jak już zrobiłam i jak przekonałam się jak banalnie proste jest jego zrobienie, i jak jest pyszne to teraz z całą odpowiedzialnością gorąco je polecam bo naprawdę warto wydać całe 5 złoty na paczkę orzeszków i mieć po kwadrancie coś zdrowego i pysznego zarazem, bazę z której można wyczarować różne kombinacje, zachęcam i gorąco pozdrawiam Katharos/Kasia

    OdpowiedzUsuń