Pyszne masło orzechowe które możemy
używać jako dodatek do pieczywa, naleśników,
ciast, ciasteczek itp.
Świetna
alternatywa dla sklepowego masła orzechowego która jest tańsza i zdecydowanie
zdrowsza, bez zbędnych ulepszaczy, polepszaczy czy innych dziwnych dodatków .
Propozycja
poniższa to baza, a co z niej
wyczarujecie to już
Wasza własna
inwencja twórcza,
bo do masła można
dodać, sól, miód, cukier puder, można je
zmiksować z kakao, prażonym sezamem, kokosem , można również w czasie
miksowania odłożyć pół szklanki drobno posiekanych orzeszków i dodać je później
do gotowego już masła orzechowego. Tak
naprawdę od Was zależy co z tego masła wyczarujecie :)
Składniki:
- 400g
orzeszków ziemnych niesolonych
- sól
do smaku
Wykonanie:
- orzeszki ziemne podprażamy na patelni bez tłuszczu, dzięki temu wydobędziemy
więcej smaku i aromatu, odstawiamy do przestudzenia
- zimne przekładamy do malaksera i miksujemy około 10 minut ,aż
uzyskamy gładką kremowa konsystencję, jeżeli użyliśmy nie solonych
orzeszków dodajemy sól do smaku
- przechowujemy
w zamkniętym słoiku w lodówce do miesiąca czasu.
kocham masło orzechowe, a Twoje ma wyjątkowo ładną konsystencję!
OdpowiedzUsuńlubię masło orzechowe, ale do tej pory jeszcze sama go nie zrobiłam - czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna planuję zrobić to masło orzechowe! :D Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńbardzo Wam dziękuję za komentarze :* ja też bardzo długo nie potrafiłam się zabrać do zrobienia tego masła ale jak już zrobiłam i jak przekonałam się jak banalnie proste jest jego zrobienie, i jak jest pyszne to teraz z całą odpowiedzialnością gorąco je polecam bo naprawdę warto wydać całe 5 złoty na paczkę orzeszków i mieć po kwadrancie coś zdrowego i pysznego zarazem, bazę z której można wyczarować różne kombinacje, zachęcam i gorąco pozdrawiam Katharos/Kasia
OdpowiedzUsuń