poniedziałek, 18 listopada 2013

CZEKOLADOWE CIASTO – ODCHUDZONE

Czy coś może być lepszego niż kawałek wilgotnego i czekoladowego ciasta ? Ba ciasta które w dodatku nie jest takim zwykłym czekoladowym ciastem bo odchudzonym  czyli zdrowszym i o mniejszej zawartości kalorii ,a cała tajemnic tkwi w  cukinii  dzięki której ciasto zawdzięcza tą wilgotność i musowi jabłkowemu który zastępuje tłuszcz. I co da się ;) Gorąco polecam i zachęcam :)

   Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¾ szklanki fruktozy
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki przecieru jabłkowego
  • 1  szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/orkiszowej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 320g drobno startej cukinii odciśniętej z nadmiaru soku
  • 2-3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 100g gorzkiej czekolady na polewę może ale nie musi być

Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy: jajka, ekstrakt wanilii, fruktozę, sól i przecier jabłkowy
  • w drugiej mieszamy: mąkę, kakao, sodę i cynamon
  • zawartość obu misek łączymy ze sobą , mieszamy , następnie dodajemy wyciśniętą cukinię oraz posiekaną gorzką czekoladę, całość dokładnie mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. tortownica około 21cm lub blaszka 20x20 )
  • pieczemy do suchego patyczka około 40 minut  w piekarniku nagrzanym do 175ºC
  • zimne ciasto można ale polać polewą z gorzkiej czekolady.


Źródło: http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/22/czekoladowe-ciasto-cukiniowe-bez-tluszczu/

14 komentarzy: