Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ¾ szklanki fruktozy
- szczypta soli
- ¼ szklanki przecieru jabłkowego
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/orkiszowej
- ½ szklanki kakao
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 320g drobno startej cukinii odciśniętej z nadmiaru soku
- 2-3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady 70% kakao
- 100g gorzkiej czekolady na polewę może ale nie musi być
Wykonanie:
- w jednej misce mieszamy: jajka, ekstrakt wanilii, fruktozę, sól i przecier jabłkowy
- w drugiej mieszamy: mąkę, kakao, sodę i cynamon
- zawartość obu misek łączymy ze sobą , mieszamy , następnie dodajemy wyciśniętą cukinię oraz posiekaną gorzką czekoladę, całość dokładnie mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy
- ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np. tortownica około 21cm lub blaszka 20x20 )
- pieczemy do suchego patyczka około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC
- zimne ciasto można ale polać polewą z gorzkiej czekolady.
Źródło: http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/22/czekoladowe-ciasto-cukiniowe-bez-tluszczu/
Wygląda na mega czekoladowe ! :)
OdpowiedzUsuńtak i to bardzo :D dla mnie nr jeden :)
Usuńzauroczyłam się tym ciastkiem! <3
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki Kochana :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń:* dziękuję i kuszę i zachęcam :)
Usuńto niemożliwe, żeby tak świetnie wyglądające ciasto było odchudzone :P
OdpowiedzUsuń---
takeittasty.blogspot.com
hi hi bo to jest czarodziejskie czekoladowe ciasto które znika i nie idzie w boczki ;P
Usuńjestem pewna, że będzie smakowało :) zachęcam :
OdpowiedzUsuńCześć, dań nie ale wypieki jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńRobisz prześliczne ciasta!
OdpowiedzUsuńślicznie dziękuję :D
UsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń