- 270g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130g cukru
- 3-4 pokruszone wafelki
- 100g groszków czekoladowych lub połamanej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 100ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Wykonanie:
- w jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wafelki oraz czekoladę
- w drugim wszystkie mokre składniki czyli mleko, olej, jajko oraz ekstrakt wanilii
- do suchych dodajemy mokre składniki, wszystko mieszamy tylko do połączenia składników
- ciasto przekładamy do foremek na muffinki do ¾ wysokości
- pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Źródło: przepis koleżanki
Pyszny klasyk , miam ! :)
OdpowiedzUsuńSuper blog dodaję do obserwowanych !
:) :) :) bardzo dziękuję i pozdrawiam :D Katharos/Kasia
UsuńJeśli pieczę z termoobiegiem to jaki czas?
OdpowiedzUsuńoj nie mam termoobiegu ale z tego co zauważyłam w przepisach to termoobieg przyspiesza pieczenie więc według mnie powinno się obniżyć nieco temperaturę, poczytaj w poniższym linku, mam nadzieje, że pomoże, pozdrawiam
Usuńhttp://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=334856