poniedziałek, 16 grudnia 2013

CIASTECZKA MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE

Pyszne i proste ciasteczka marcepanowo- pomarańczowe to nie tylko propozycja na święta. Ciasteczka są miękkie, aromatyczne, cudnie pachną i są bardzo smaczne. Z poddanej ilości wychodzi w zależności od użytych foremek +/- 40 szt., można je przechowywać do 2 tygodniu ( jeżeli komuś się  uda :P ) w szczelnie zamkniętej puszce. Gorąco polecam :)

  
Składniki:
  • 100g masy marcepanowej
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 175g mąki pszennej
  • 75g cukru pudru
  • 8g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g masła

Wykonanie:
  • masę marcepanową ścieramy na tarce, następie do dajemy do niej startą skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy, całość ucieramy mikserem
  • do masy dodajemy  pozostałe składniki czyli przesianą mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, cukrem waniliowy i  solą  oraz masło, całość zagniatamy na gładkie ciasto i schładzamy w lodówce 30 minut
  • gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ½ cm,  na stolnicy podsypanej mąka ,wykrawamy ciasteczka
  • ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 10 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • upieczone ciasteczka razem z papierem przenosimy na kratkę do wystudzenia ( ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie)
  • gotowe jeżeli chcecie możecie posypać cukrem pudrem ja pominełam



Źródło: Książka „Świąteczne ciasteczka”

9 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te ciasteczka:) Idealne, delikatne i aromatyczne:) I te choinki... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wyglądają z tymi choineczkami! :) zapisuję sobie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacha, u mnie także stemplowa mania, takie stemple dodają uroku, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak, moje pierwsze stempelki i już wiem, że nie ostatnie :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Genialne ciasteczka! :) Problem w tym, że później trudno przestać je jeść ;)

    OdpowiedzUsuń