piątek, 13 grudnia 2013

PIERNICZKI NADZIEWANE

Pierniczki te odkryłam już w tamtym roku i bardzo mi zasmakowały . Dlatego postanowiłam  umieścić  przepis   na blogu   :)  W linku poniżej jest filmik który z wizualizuje Wam ich wykonanie, gorąco polecam :)



Składniki:
  • 2 ½ szklani mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 4-6 łyżek wody
  • konfitura do nadziewania pierników
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • cukier łączymy z wodą , mieszamy , lukier powinien wyjść gęsty  ale tak aby móc nim polukrować pierniczki

Wykonanie:
  • ze wszystkich składników  czyli mąki, cukru pudru, przyprawy do pierników, proszku do pieczenia, kakao, jajka, miodu ,masła oraz wody z tym, że wodę dozujemy zaczynamy od 4 łyżek, zagniatamy ciasto,
  • ciasto dzielimy na dwie równe części , które rozwałkowujemy  między dwoma papierami do pieczenia
  • na jeden płat ciasta  nakładamy łyżeczką powidła, układamy je w odstępach aby dało się wycinać pierniczki, następnie przykrywamy je drugim płatem ciasta i dociskamy je na około konfitury, wycinamy pierniczki tak aby wzgórek z konfiturą był dokładnie na środku każdego pierniczka
  • pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • po upieczeniu jeszcze ciepłe pierniczki smarujemy lukrem i ponownie wstawiamy je do piekarnika na około 1-2 minuty( warto je obserwować , wyciągamy je w chwili kiedy pojawią się bąbelki  na lukrze), dzięki temu lukier będzie się trzymał pierniczków.






Źródło: http://kotlet.tv/pierniczki-z-nadzieniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz