Składniki:
- 2 ½ szklani mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżka masła
- 4-6 łyżek wody
- konfitura do nadziewania pierników
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
- cukier łączymy z wodą , mieszamy , lukier powinien wyjść gęsty ale tak aby móc nim polukrować pierniczki
Wykonanie:
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, przyprawy do pierników, proszku do pieczenia, kakao, jajka, miodu ,masła oraz wody z tym, że wodę dozujemy zaczynamy od 4 łyżek, zagniatamy ciasto,
- ciasto dzielimy na dwie równe części , które rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia
- na jeden płat ciasta nakładamy łyżeczką powidła, układamy je w odstępach aby dało się wycinać pierniczki, następnie przykrywamy je drugim płatem ciasta i dociskamy je na około konfitury, wycinamy pierniczki tak aby wzgórek z konfiturą był dokładnie na środku każdego pierniczka
- pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- po upieczeniu jeszcze ciepłe pierniczki smarujemy lukrem i ponownie wstawiamy je do piekarnika na około 1-2 minuty( warto je obserwować , wyciągamy je w chwili kiedy pojawią się bąbelki na lukrze), dzięki temu lukier będzie się trzymał pierniczków.
Źródło: http://kotlet.tv/pierniczki-z-nadzieniem
Najlepsze pierniczki jakie jadłam! Robię je zawsze na święta i smakują absolutnie wszystkim! Super przepis <3
OdpowiedzUsuń