Składniki:
- 100g masy marcepanowej
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 175g mąki pszennej
- 75g cukru pudru
- 8g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100g masła
Wykonanie:
- masę marcepanową ścieramy na tarce, następie do dajemy do niej startą skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy, całość ucieramy mikserem
- do masy dodajemy pozostałe składniki czyli przesianą mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, cukrem waniliowy i solą oraz masło, całość zagniatamy na gładkie ciasto i schładzamy w lodówce 30 minut
- gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ½ cm, na stolnicy podsypanej mąka ,wykrawamy ciasteczka
- ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 10 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- upieczone ciasteczka razem z papierem przenosimy na kratkę do wystudzenia ( ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie)
- gotowe jeżeli chcecie możecie posypać cukrem pudrem ja pominełam
Źródło: Książka „Świąteczne ciasteczka”
Pięknie wyglądają te ciasteczka:) Idealne, delikatne i aromatyczne:) I te choinki... mniam!
OdpowiedzUsuń:) :) :) dziękuję i polecam :)
Usuńcudownie wyglądają z tymi choineczkami! :) zapisuję sobie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń:D dziękuję i pozdrawiam :)
Usuńsuper ciacha, u mnie także stemplowa mania, takie stemple dodają uroku, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtak, tak, moje pierwsze stempelki i już wiem, że nie ostatnie :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńGenialne ciasteczka! :) Problem w tym, że później trudno przestać je jeść ;)
OdpowiedzUsuńhi hi :P no i muszę się tu w pełni zgodzić :)
Usuńgolden goose sneakers
OdpowiedzUsuń100% real jordans for cheap
supreme clothing
russell westbrook shoes
lebron shoes
jordan shoes
curry 6 shoes
off white shoes
jordan shoes
lebron 17