Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ½ kostki masła (100g)
- 1 szklanka brązowego cukru
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki melasy
- 2 jajka
- ¾ szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- mąkę przesiewamy razem z przyprawami do piernika, imbirem, cynamonem oraz szczyptą soli
- w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysty kogel mogel, dodajemy olej i melasę nie przystawiając miksować
- do szklanki wlewamy wrzątek, wsypujemy sodę i mieszamy
- do masy maślanej na przemiennie dodajemy ⅓ mąki z przyprawami , miksujemy na niskich obrotach, następnie ⅓ wrzątku z sodą i tak jeszcze dwa razy ale tylko do połączenia się składników
- cisto przekładamy do papilotek/foremek do ¾ wysokości , pieczemy około 25 minut w temperaturze 175ºC
Źródło: http://www.bluespoon.pl/2012/12/piernikowe-muffinki-czyli-swieta-ida/
:) :) :) zachęcam , ja osobiście zakochałam się w tych muffinach :D
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic melase?
OdpowiedzUsuńmiodem ale dodaj mniej cukru bo obawiam się, że muffiny mogą być za słodkie, pozdrawiam
Usuń