Bardzo proste i szybciutkie w wykonaniu szwedzkie świąteczne ciasteczka karmelowe, dla
zapracowanych i zabieganych idealne , dodatkowym dużym plusem ich jest to, że
można je bardzo długo przechowywać nawet do 3miesięcy .Polecam :D
Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 200g brązowego cukru
- 1 łyżka golden syrup’u
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem, na jasną masę,
- dodajemy golden syrup oraz mąkę wymieszaną z sodą , całość miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę
- ciasto dzielimy na 4 części tworząc z każdej rulon o długości blaszki( ja użyłam blaszkę z piekarnika) rulony układamy równolegle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , każdy spłaszczamy palcami,
- pieczemy 15-18 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175ºC
- upieczone wyjmujemy i kroimy każdy rulon na ukos na małe romby, blaszkę ponownie wsuwamy do piekarnika i zostawiamy od ostygnięcia
- zimne można posypać cukrem pudrem
Źródło: http://bluespoon.blox.pl/2012/12/Kolakakor-karmelowe-ciasteczka-swiateczne-ze.html
Karmelowe ? To coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńPyszne!!! Wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
polecam, warto wypróbować , gorąco pozdrawiam :)
UsuńMniam, wyglądają na cudownie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńtak są chrupiące choć z tego co zauważyłam to wszystko zależy od tego jak się upieką bo raz wyszły mi chrupkie a drugi raz już poszły ciacha w stronę miękkości ale warto bo cała magia jest w ich prostocie :)
Usuń