czwartek, 5 grudnia 2013

CIASTECZKA SPECULOOS

Ciasteczka  Speculoos, tradycyjnie są pieczone na lub tuż przed świętem św. Mikołaja w Holandii ( 05 grudnia ) , Belgii ( 06 grudnia )  i północnej Francji oraz w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. W wersji holenderskiej i belgijskiej są pieczone z jasnobrązowego cukru i proszku do pieczenia  natomiast w Niemczech do Spekulatius wykorzystuje  się amoniak jako środek spulchniający . Przyprawy stosowane w Speculoos  to cynamon , gałka muszkatołowa , goździki , imbir , kardamon i pieprz biały. Większość wersji Speculoos wykonane są z białej mąki , brązowego cukru , masła i przypraw.  Więcej na temat tych ciasteczek możecie się dowiedzieć na stronie http://en.wikipedia.org/wiki/Speculoos . Gorąco zachęcam i polecam bo nie tylko dla Mikołaj są pieczone :D




Składniki:
  • 90g miękkiego masła
  • 100g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 30g przyprawy do pierników
  • kilka kropli olejku migdałowego może być ekstrakt z migdałów
  • starta skórka cytrynowa z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka rumu
  • 225g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


  Wykonanie:
  • miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,
  • następnie dodajemy jajko, przyprawę do pierników, olejek migdałowy, startą skórkę cytrynową, rum i mieszamy
  • na koniec partiami dodajemy przesiane obie mąki oraz szczyptę soli , całość mieszamy ,a następnie zagniatamy ciasto ,  przykrywamy je i odstawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce
  • na drugi dzień ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką i albo używamy foremek do ciasteczek Spekulatius albo wykrawamy pierniczki dowolnymi foremkami,
  • pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC




Źródło: ulotka tchibo





10 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ciasteczka !!!
    Są obłędne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciałam je zrobić ! według mnie jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciasteczek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie nie ma na co czekać, więc zachęcam :) :) :)

      Usuń
  3. Właśnie przygotowałam ciasto i chłodzi się już w lodówce.
    Surowe jest niesamowicie aromatyczne i smaczne.:)
    I zero problemów podczas przygotowywania ciasta.
    Jak dla mnie przepis idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też go bardzo lubię właśnie dla aromatu i bezproblemowego przygotowania :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń