Składniki:
- 90g miękkiego masła
- 100g drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 30g przyprawy do pierników
- kilka kropli olejku migdałowego może być ekstrakt z migdałów
- starta skórka cytrynowa z ½ cytryny
- 1 łyżeczka rumu
- 225g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie:
- miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,
- następnie dodajemy jajko, przyprawę do pierników, olejek migdałowy, startą skórkę cytrynową, rum i mieszamy
- na koniec partiami dodajemy przesiane obie mąki oraz szczyptę soli , całość mieszamy ,a następnie zagniatamy ciasto , przykrywamy je i odstawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce
- na drugi dzień ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką i albo używamy foremek do ciasteczek Spekulatius albo wykrawamy pierniczki dowolnymi foremkami,
- pieczemy około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC
Źródło: ulotka tchibo
Uwielbiam te ciasteczka !!!
OdpowiedzUsuńSą obłędne w smaku :)
zgadzam się z Tobą w 100% :D
UsuńAle ładne:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńPo prostu przepiękne! ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :):):)
Usuńzawsze chciałam je zrobić ! według mnie jedne z najsmaczniejszych świątecznych ciasteczek <3
OdpowiedzUsuńw takim razie nie ma na co czekać, więc zachęcam :) :) :)
UsuńWłaśnie przygotowałam ciasto i chłodzi się już w lodówce.
OdpowiedzUsuńSurowe jest niesamowicie aromatyczne i smaczne.:)
I zero problemów podczas przygotowywania ciasta.
Jak dla mnie przepis idealny.
też go bardzo lubię właśnie dla aromatu i bezproblemowego przygotowania :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńcurry
OdpowiedzUsuńgolden goose
off white x jordan 1
yeezy boost 350 v2
air jordan 1
supreme clothing
birkin bag
golden goose
a bathing ape
supreme clothing