Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 85g mielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 85g masła
- 200ml płynnego miodu
- ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, drobno posiekanej, można zastąpić tartą skórką.
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie lukru:
- cukier puder mieszamy z gorącą wodą , musi powstać nie za gęsty lukier
Wykonanie:
- zaczynamy od wymieszania suchych składników czyli mąki, migdałów, przyprawy do pierników, cynamonu, proszku do pieczenia i sody, odstawiamy
- w rondlu roztapiamy masło oraz miód, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
- do ciepłej ale nie gorącej płynnej masy miodowej dodajemy teraz suche składniki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową( jak nie mamy kandyzowanej skórki dodajemy tartą skórkę), całość miksujemy, ciasto wyjedzie lepiące ale tak ma być , nie dosypujemy mąki, odstawiamy ,aż w pełni ostygnie
- z zimnego ciasto formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości żeby pierniki się nie pozlepiały
- pieczemy 15 minut, nie dłużej w piekarniku nagrzanym do 180ºC, uwaga zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo miękkie, musimy chwilę odczekać, nim przeniesiemy je na kratkę żeby w pełni ostygły
- zimne pierniczki lukrujemy,polukrowane z każdym dniem są coraz lepsze, z podanej ilości wychodzi około 30 sztuk pierników +/-
- przechowujemy w puszce z kawałkiem skórki pomarańczy czy jabłka wymieniając je co parę dni, dzięki temu zabiegowi pierniczki będą cały czas miękkie.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen
kuszące te pierniczki ;-)
OdpowiedzUsuńmmm.. cudooowna klasyka, cuudowna!
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń