środa, 4 grudnia 2013

NIEMIECKIE PIERNICZKI - LEBKUCHEN

Tych pierniczków po prostu nie mogło zabraknąć w moich propozycjach świątecznych, piekę je od paru lat i tak jak za pierwszym razem tak cały czas jestem nimi zachwycona ich miękkością , aromatem i niesamowitym smakiem, pycha, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 85g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85g masła
  • 200ml płynnego miodu
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, drobno posiekanej, można zastąpić  tartą skórką.
 Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Wykonanie lukru:
  • cukier puder mieszamy z gorącą wodą , musi powstać nie za gęsty lukier



Wykonanie:
  • zaczynamy od wymieszania suchych składników czyli mąki, migdałów, przyprawy do pierników, cynamonu, proszku do pieczenia i sody, odstawiamy
  • w rondlu roztapiamy masło oraz miód, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
  • do ciepłej ale nie gorącej płynnej masy miodowej dodajemy  teraz suche składniki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową( jak nie mamy kandyzowanej skórki dodajemy tartą skórkę), całość miksujemy, ciasto wyjedzie lepiące ale tak ma być , nie dosypujemy mąki, odstawiamy ,aż w pełni ostygnie
  • z zimnego ciasto formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości żeby pierniki się nie pozlepiały
  • pieczemy 15 minut, nie dłużej w piekarniku nagrzanym do 180ºC, uwaga zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo miękkie, musimy chwilę odczekać, nim przeniesiemy je na kratkę żeby w pełni ostygły
  • zimne pierniczki lukrujemy,polukrowane z każdym dniem są coraz lepsze, z podanej ilości wychodzi około 30 sztuk pierników +/-
  • przechowujemy w puszce z kawałkiem skórki pomarańczy czy jabłka wymieniając je co parę dni, dzięki temu zabiegowi pierniczki będą cały czas miękkie.


Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen

4 komentarze: