wtorek, 3 grudnia 2013

KRAJANKA PIERNIKOWA

Pyszna krajanka piernikowa z kakaowym lukrem, pachnąca domową przyprawa korzenną, najeżona skórka pomarańczową,  rodzynkami oraz czekoladą, w smaku bardzo przypomina mi ciasto piernikowe z dzieciństwa, gorąco polecam :)

  
Składniki na piernik:
  • 200g miodu
  • 100g masła
  • 125g cukru
  • 2  jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 40g przyprawy do pierników
  • 380g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g tartej czekolady
  • 40g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 4-5 łyżek gorącej wody
 Wszystkie składniki czyli cukier puder, kakao oraz gorącą wodę  łączymy ze sobą
 tak aby powstał nie za gęsty lukier czekoladowy( jak wyjdzie za gęsty ,dodajemy opcjonalnie 1-2 łyżeczki wody i odwrotnie jak będzie za rzadki  dodajemy po łyżce cukru pudru)


Wykonanie:
  • w  rondlu roztapiamy miód, masło oraz cukier, gotowe odstawiamy do ostygnięcia
  • zimną miodową mieszankę przelewamy do miski,  następnie dodajemy jajka, kakao oraz przyprawę piernikową , całość miksujemy gdy wszystko się połączy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy
  • na koniec do ciasta dodajemy czekoladę , rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy ( około 40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia,
  • pieczemy 25-30minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • letnie ciasto kroimy tak w romby, zostawiamy do ostygnięcia
  • zimne lukrujemy kakaowym lukrem



Źródło: http://www.winiary.pl/przepis.aspx/79299/krajanka-piernikowa

4 komentarze: